СО Сврљиг усвојила буџет, Давидовић враћен за директора ЈКСП “Сврљиг”

На данашњој седници Скупштине општине Сврљиг усвојен је буџет Општине Сврљиг за 2019. годину који ће износити 722.900.000 динара и маће буџетски дефицит у износу од 193,5 милиона динара. Одброници су данас усвојили нови Статут СО Сврљиг и поново дали поверење Игору Давидовићу да се из одборничких клупа врати на чело ЈКСП “Сврљиг”.

Ово су најважније одлуке 23. седнице Скупштине општине Сврљиг која је одржана данас.
Буџет за 2019. годину оцењен је као инвестициони и развојни и за скоро 200 милиона динара већи је од прошлогодишњег. Нажалост, он неће имати веће приходе од прошлогодишњих, већ је планирано задужење у износу од 180 милиона динара. Уколико се планирано задужење оствари, биће то први кредит који ће општина Сврљиг узети код пословних банака још од 2005. године, када се Општина последњи пут задужила. Укупни дефицит буџета је 193,5 милиона динара, а с обзиром да су 13,5 милиона динара пренета неутрошена средства из претходне године, планирано задужење је 180 милиона динара. Како је неопходно да сагласност за задужење да и Министарство финансија, још увек је неизвесно хоће ли бити и подигнут кредит јер је општина закаснила са захтевом, који је требало да се поднесе до 1. маја ове године.

Укупни приходи буџета планирани су у износу од 529.400.000 динара, а највећи приходи буџета су и даље трансфери са републичког нивоа. Сопствени приходи општине планирани су у износу од око 100 милиона динара. У буџетском плану су многи значајни инфраструктурни пројекти.

Буџет је усвојен, а хоће ли сви ови планови бити и остварени, највише зависи од тога хоће ли дефицит буџета бити одобрен од стране Министарства финансија, односно хоће ли бити омогућено задужење Општине.

Одборници су усвојили нови Статут СО Сврљиг, који је похваљен и од стране опозиционих одборника, уз једину замерку да текст заклетве коју полажу одборници није у складу са Уставом Републике Србије. Наиме, на крају заклетве одборници треба да кажу “Тако ми Бог помого”, што одборници СПС-а виде као увођење религије у државну политику, док наш Устав каже да ни једна религија не може бити државна религија. Одборници СПС-а због неуважавања њихове примедбе да се овај део избаци из текста заклетве нису гласали за усвајање Статута, а најавили су и жалбу надлежном суду за поништавање ове одлуке.
Игор Давидовић данас је изабран за в.д. директора ЈКСП “Сврљиг” након нешто више од годину дана од како је поднео оставку на ову функцију у септембру 2017. године. Он је одмах након избора на ову функцију поднео оставку на место одборника у локалном парламенту како не био у сукобу интереса.

Давидовић је након оставке на место директора у ЈКСП Сврљиг изабран за одборника, затим је био помоћник председника општине Сврљиг и председник Скупштине. Након што је поднео оставку и на ово место, како је званично саопштено – због неслагања са председницом општине, поново је сео у одборничке клупе, да би данас био заокружен круг и Давидовићу била враћена директорска фотеља.
Након заседања одборници су уприличили скромно новогодишње славље, а председница Скупштине Татјана Лазаревић и њен заменик Горан Јеремијић, уручили су им пригодне поклоне.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.083 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>