„Медијска писменост“ као изборни премет у школама

У гимназије и поједине средње стручне школе од ове школске године уведен је изборни предмет „Језик, медији и култура“, што су поједини медији протумачили као увођење „медијске писмености“ у систем образовања.

Медијска писменост подразумева способност да грађани тумаче и критички вреднују медијски садржај, као и да стварају и шаљу медијске поруке.

Према истраживању БИРОДИ-ја о медијској писмености у Србији из 2013. године, у коме је учествовало више од 3.200 средњошколаца, професора грађанског васпитања, студената новинарства и новинара, међу испитаницима у Србији „постоји лажни утисак о степену медијске писмености“.

Један од резултата истраживања је да је неопходна едукација о општој медијској писмености свих актера, а посебно едукација о новим медијима и друштвеним мрежама.

Учесници истраживања већински су изјавили да медији немају квалитет, али и да немају утисак да могу било шта да ураде у вези са тим…

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,384 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>