Протест просветара пред Владом Србије

Представници четири репрезентативна синдиката просвете поручили су, са данашњег протестног скупа испред Владе Србије, да неће одустати од обећаног повећања плата од 14,6 одсто.
Како преноси лист Данас, они су рекли и да неће одустати од захтева да се не деле у два платна разреда, него да буду у једном, као и да желе да буду једнако третирани као и сви остали државни службеници.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић поручила је министрима који су обећавали повећање плата да се човек веже за реч, а подсетила је и на речи премијерке Ане Брнабић да је за њу најважније образовање.

За министра просвете Мледена Шарчевића, који је рекао да не зна да се уопште преговарало о повећању од 14,6 одсто, она је констатовала да не само да не држи реч, „него треба да га је срам што је на том месту“.

Представник просветних синдиката Чачка Владимир Аџић подсетио је да просветни радници од 2008. године нису имали повећања плата, а да је у три године, мерама Владе, сваком просветару узето 100.000 динара. Аџић је истакао да је споразум који су четири синдиката потписала са Владом Александра Вучића, а потписали га тадашњи министри Кори Удовички и Срђав Вербић био превара, јер ништа из договореног није испуњено.

Председник Гранског синдиката просвете „Независност“ Томислав Живановић оптужио је власт да покушава да уништи и упропасти интелигенцију и просвету, па је зато протеклих година из земље отишло више од пола милиона младих људи. Политичари се богате, пљачкају и отимају, а ми им бесплатно школујемо децу, нагласио је Живановић.
Према оцени председника Синдиката радника у просвети Слободана Брајковића, садашња Влада ништа није урадила за образовање, које јој је на последњем месту. Ова и претходна Влада су прво направиле закон о платама у државним органима, онда у агенцијама, војсци, полицији, правосуђу, а онда су донели закључак да им се плате не могу смањивати. И онда су дошли на ред просвета, здравство, култура и социјала, указао је он.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић запитала је зашто је образовање за Владу мање вредно од јавних служби – јер су им уместо обећаног повећања предвидели само девет одсто, док су остали добили много више.

Он је упозорио да из Србије одлазе лекари, медицинске сестре, возачи и запитао „да ли ће се министар просвете зачудити кад за неку годину почнемо да увозимо професоре српског језика из Румуније“. Протестном скупу је присуствовало око 200 просветних радника, са транспарентима и пиштаљкама, који су често узвикивали „Превара, превара“ и „Лопови, лопови“.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,384 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>