Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

У 2018. години 41.000 возача возила под дејством алкохола

Од почетка ове године 41.000 возача искључена је из саобраћаја због вожње у алкохолисаном стању, кажу у Управи саобраћајне полиције која ове недеље спроводи акцију појачане контроле возача на дејство алкохола.

Како је за ТВ Прва рекао Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције, посебно је поражавајуће да је међу њима око 1.500 возача који су возилом управљали са више од два промила алкохола у крви, што се третира као насилничка вожња која се по закону кажњава затвором од 30 до 60 дана и новчаном казном од 120.000 до 140.000 динара, преноси Танјуг.

Знатно је, каже, мањи број возача који возилом управљају под дејством психоактивних супстанци него што је то случај са алкохолом, па је тако прошле године око 120 возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством психоактивних супстанци, а ове године око 200 возача.

Раденковић је навео да се појачана акција контроле на присуство алкохола у крви код возача синхронизовано реализује у 29 европских земаља које сарађују у оквиру Мреже саобраћајних полиција Европе чији је Србија једна од чланица.

Та акција се спроводи два пута годишње, једне недеље у јуну и једне недеље у децембру.

„Прошле године за седам дана трајања акције у децембру је 1.900 возача искључено из саобраћаја због управљања возилом под дејством алкохола, од којих је 400 задржано на трежњењу због вожње са преко 1,2 промила”, рекао је Раденковић. Током акције у јуну, додаје, 1.300 возача је због тога искључено из саобраћаја, од којих је око 200 било задржано на трежњењу.

Он је навео је да је тај број у јуну био мањи јер су непосредно пре акције усвојене измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима којима су пооштрене казне.

Раденковић је рекао да полиција проверава и возаче на психоактивне супстанце, и то упућивањем возача за кога се сумња да је под дејством дроге у здравствену установу или коришћењем уређаја „дрога тест 5.000” на лицу места.

Најавио је да ће полиција наставити да контролише у повећаном обиму алкохолисаност возача и за новогодишње и божићне празнике и апеловао на возаче да за волан не седају ако су пили алкохол.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>