Прекршајни суд у Нишу најефикаснији у Србији

Током 11 месеци ове године, Прекршајни суд у Нишу је примио 12.173 захтева, што је за готово 8.000 мање него лане, али је наплатио 160 милиона и 336.000 динара – око четири милиона динара више него у 2017, пишу Новости.

Вршилац функције председника овог суда Мишел Марковић и његов заменик Слађана Гуџугановић Павловић кажу за Новости да се обим посла није смањио, те да им је за нормалан рад потребно још четворо судија, известан број стручних сарадника и приправника, те – нова зграда.

Ипак, Прекршајни суд у Нишу – са 24 судије и више од 80 запослених – слови за најбољи у Србији, тим пре што има и одељења у Житорађи, Сврљигу, Дољевцу, Мерошини, Ражњу и Алексинцу.
“Од 31.363 предмета, колико их је укупно у раду, досад смо решили њих 18.839, а осуђујућих је било 11.180. О обиму посла најбоље сведочи чињеница да је судијска норма 60, а наше колеге месечно обраде и до 220 предмета”, каже новоименовани вршилац функције председника Мишел Марковић, најављујући да ће као плод добре сарадње са Министарством правде од наредне године почети и решавање проблема везаних за недостатак простора, јер је Прекршајни суд “подстанар” и држава за месечни закуп издваја по пола милиона динара.

“Има људи који покушавају да избегну плаћање казне чак и по цену да робијају. Једноставно, траже да им се новчана казна замени затворском, по принципу “хиљаду динара за дан”, али им не излазимо у сусрет, већ омогућавамо да глобу, ипак, измире на рате”, објашњава Марковић.

Суд највише предмета има из области саобраћаја – 8.297, следе ремећење јавног реда и мира – око 2.000, те привредни прекршаји – 1.385. За девизе, царине и порезе је везано 729 предмета.
У Прекршајном суду су формирали стручни тим за решавање старих предмета, па је од почетка година решен 441 од укупно 464 таква случаја.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,731 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>