У Београду одржана конференција “Локални механизми за родну равноправност”

Координационо телo за родну равноправност Владе Србије саопштило је да је данас у Палати Србија одржана редовна годишња конференција „Локални механизми за родну равноправност – примена начела родне равноправности на локалном нивоу“.

Конференцију су организовали Координационо тело за родну равноправност и Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена UN Women, уз подршку Делегације Европске уније у Србији.
Теме конференције биле су заједничка сарадња, координација активности, превазилажење препрека и представљање примера добре праксе.

Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић, истакла је да је данашња конференција пример за то да само заједничким радом можемо побољшати положај жена у Србији и унапредити родну равноправност.

Уколико се не укључимо сви – држава, локалне самоуправе, невладин сектор, уз подршку међународних партнера, све што планирамо остаће само слово на папиру, рекла је Гавриловић.
Она је навела да је покренут важан пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“ финансиран кроз ИПА програм и са фокусом на економском оснаживању жена, настављен процес увођења родно одговорног буџетирања, као и да је предат први државни извештај о примени Истанбулске конвенције Гревио експертској групи.

Такође, установљена је награда за родно најсензитивнију компанију, са циљем да се подржи укључивање предузетница у ланац добављача великих компанија и израђен нови Индекс родне равноправности.
Она је закључила да би свака локална самоуправа требало да има локални план активности за родну равноправност и бар једну особу задужену да координира локалне институције у овој области.

На конференцији су представљени примери добре праксе на локалном нивоу, а једна од таквих општина је и Општина Сврљиг. О доброј сарадњи локалне самоуправе са цивилним сектором говорила је и председница Општине Сврљиг, Јелена Трифуновић, која је присуствовала конференцији.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,785 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>