На данашњи дан усвојена “Нишка декларација”

На данашњи дан 1914. године Скупштина Србије усвојила је у Нишу у Првом светском рату “Нишку декларацију”, којом је предвиђено уједињење Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку државу након рата.

Нишка декларација је историјски акт, који је Краљевина Југославија донела у првој години Великог рата 7.децембра 1914.године. Написана у форми Владине изјаве, и прихваћена од стране Народне скупштине, она је у себи поред ратних циљева садржала и идеју о уједињењу свих Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку државу након Првог светског рата .

Србија је овом изјавом истакла да јој ратни циљ није српски – уједињење свих Срба, већ југословенски – уједињење Јужних Словена – Срба, Хрвата и Словенаца у једну нову, велику државу, која би настала на рушевинама Аустроугарске. Изношењем југословенског ратног циља, у друштвено-политичком смислу, Србија је истовремено савезницима понудила стварање велике државе на Балкану која би могла да буде један од стубова стабилности у послератној Европи.

У реализацију овог циља Српска влада је потом, ставила све своје потенцијале „…у службу велике ствари Српске Државе и Српско – Хрватског и Словеначког племена“, што је имало снажан утицаја на даљи развој идеје о уједињењу која је променила слику Европе након рата стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,259 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>