Американци послали наоружање за косовску војску

Брод са контејнерима најновијег наоружања за потребе опремања такозване косовске војске тренутно је на путу преко Атлантика до луке Драч у Алабанији, одакле ће бити отпремљено до база сепаратистичких снага на Косову, пишу Вечерње новости, позивајући се на податке до којих су дошле српске безбедносне службе.

Како се наводи, овај аранжман је у склопу суморног сценарија Приштине о преузимању контроле над северним делом покрајине.
Осим тога, српски оперативци су дошли до информација да је “тајна служба” сепаратиста у јужном делу Косовске Митровице поделила аутоматске пушке неким од бивших и актуелних сарадника, као и другим особама из „државних институција“ који су обучени да их користе.

„Ова паклена игра коју иза завесе води Америка, уклапа се у планове приштинске власти која нaмерава да 14. децембра, кршећи све споразуме, оснује војску Косова.“, наводе Новости.
Идеја за увођење додатних такси на робу из централне Србије, дошла управо из Вашингтона.

„Они су преко Тачија и његовог министра Ендрија Шаље у косовској влади, предложили увођење такса, како би испровоцирали Харадинаја да предузме још радикалније мере“, рекао је неименовани извор за Новости. Како је објаснио, то би требало да изазове реакцију Београда и да доведе до ограниченог сукоба на северу КиМ.

„Због тога Приштина тражи да Кфор појача присуство на северу и да херметички затвори ’границу‘ према централној Србији, наводно у циљу спречавања шверца робе“, рекао је извор.
Новости додају и да Приштина намерава да, у случају евентуалног погрошања безбедносне ситуације због отпора Срба, изврши комплетну блокаду севера КиМ и да уз помоћ Кфора затвори административне прелазе Брњак и Јариње.

Поред тога, истиче лист, Приштина тражи и да Кфор, у случају да Београд, као контрамеру, прекине водоснадбевање из Газивода, у његово име преузме контролу над тим стратешки важним језером.
„Тако би остварили циљ – контролу над читавом територијом КиМ“, закључују Новости.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас поводом најаве формирања косовске војске да се нада да Србија неће морати да употреби своју војску, али да је тренутно то једна од опција на столу зато што се не може гледати ново етничко чишћење Срба.

Она није желела да коментарише медијске наводе да Американци шаљу оружје у Албанију, која је наводно намењења војсци Косова, истичући да је то озбиљна тема и да се нада да ће бити довољно разума на страни САД.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.304 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>