Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Децембар – Месец органске хране

Током децембра, удружење Агро кластер Србије и НАЛЕД организују јавну кампању „Месец органске хране“ како би пружили прилику произвођачима, потрошачима и њиховим асоцијацијама да понуде решења за унапређење услова за производњу органске хране у Србији.

Подаци говоре о великом потенцијалу за развој ове гране привреде у Србији. Од 2012. године површина на којој се узгаја органска храна је удвостручена, на 13.400 хектара. Број произвођача је повећан више од шест пута, са 1.061 на 6.153, а извоз је порастао са 3,77 милиона на 23,1 милион евра. Ипак само 0,4% обрадивих површина се користи за органску производњу што је многоструко мање него код комшија из ЕУ. У Аустрији је то 21,3%, Хрватској 6,1, Бугарској 3,2%, а разлог за то су препреке у прописима и недовољна подршка државе.

“Циљ нам је да кроз дијалог јавног и приватног сектора заједно дођемо до најбољих решења за проблеме са којима се сусрећемо. У Србији доминирају мали произвођачи са просечном величином поседа од пет хектара, што је три пута мање у односу на просек ЕУ. Како су најчешће регистровани као пољопривредна газдинства, прописи их, без оправданог разлога, ограничавају на производњу ниског степена прераде, што наше пољопривреднике чини неконкурентним“, изјавио је Милош Јањић, председник Управног одбора Удружења Агро кластер.

Органска храна се узгаја без вештачких ђубрива, синтетичких пестицида, ГМО и хормона, уз строго ограничену и контролисану употребу антибиотика, са циљем очувања здравља и животне средине. Због ових предуслова, време потребно за конверзију земљишта пре почетка органске производње траје две до три године, што ствара додатни проблем и онемогућава произвођачима да закупе државну земљу, јер су рокови закупа краћи.

“Кључ успеха лежи у систему подстицаја који је потребно прилагодити потенцијалу и потребама органске производње. Такође, имајући у виду капацитете инспекције за контролу органске хране, тржиште Србије је веома рањиво на појаву нелојалне конкуренције и лажних органских производа који могу да наруше поверење потрошача”, каже Душан Васиљевић, консултант за економска и питања добре управе у НАЛЕД-у.

„Месец органске хране“ део је четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој, а спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

9,710 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>