Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

“Дани прокупца” 1. децембра у Прокупљу

Привредно – туристичка манифестација “Дани прокупца” одржаће се по први пут у суботу, 1. децембра у Прокуљу.

Посетиоцима ове јединствене манифестације, чије је отварање планирано за 11 сати у Галерији “Божа Илић”, биће презентоване винарије Топлице, карактеристике различитих вина, а посебно особености вина сорте “прокупац”.

У част ове аутохтоне врсте у ресторану “Гастро бар” биће уприличена изложба и дегустација вина. За посетиоце ове манифестације планиран је факултативни обилазак најстарије цркве у Србији “Свети Прокопије”, затим природног феномена епигеније реке Топлице, Југ Богданове куле, тврђаве на брду Хисар, као и Спомен парка посвећеног јунацима Гвозденог пука.

Манифестацију „Дани прокупца“ покренуло је Удружење „Волимо Јастребац“ у циљу промоције виноградарства и прокупачке традиције. Председник Удружења Срђан Милановић каже да је планирано да манифестација траје један дан и да има сајамски и научни карактер.

“Грожђе и аутохтона сорта „прокупац“ је оно што је симбол Прокупља и овог краја. Желимо да очувамо традицију и подстакнемо виноградаре да и даље негују прокупачку сорту грожђа”, казао је Милановић. Он додаје да је заинтересованост за учешће у манифестацији велико.

Иначе, удружење „Волимо Јастребац“ формирано је како би се промовисале праве вредности топличког краја и Србије. Идеја је да се за почетак мапира десет кључних историјских, туристичких и привредних тачки овог краја и да се оне промовишу.

Генерални спонзор ове привредно – туристичке манифестације је винарија “Доја” из Доње Јошанице, суорганизатори су град Прокуље и Туристичка организација „Tера Травел“, а покровитељи су многобројне фирме из Прокупља и Београда.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>