Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Пододбор за пољопривреду о последицама зиме на пољопривредним културама

На 38. седници Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним – најнеразвијенијим подручјима Републике Србије, одржаној 22. новембра, чланови Пододбора размотрили су последице зиме на пољопривредним културама.
Централна тема разговора чланова Пододбора и државног секретара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимира Станојевића, под председавањем народног посланика Милије Милетића, била је заштита ратарске културе и воћарско – виноградских култура у временским условима какви су наступили у Србији.
Упркос топлој јесени воћњаци и виногради су ушли у фазу зимског мировања. Оно што очекује пољопривреднике у наредном периоду је ђубрење култура, речено је на седници, како би се одржала плодност земљишта. Саговорници су говорили и о спаљивању стрништа, које се по Закону о пољопривредном земљишту кажњава. Речено је и да стручне службе врше едукацију пољопривредника на терену, али и да се адекватна помоћ за ратаре мора пронаћи, како би се смањило спаљивање стрништа, а повећало заоравање земљишта.
На седници се говорило и о конзервирању машина пред зиму, како не би дошло до пуцања механизације током ниских зимских температура. Један од проблема конзервирања машина јесте и застарела механизација, коју пољопривредници користе у руралним насељима.
Чланови Пододбора разговарали су и са представницима Ловачког савеза Србије, на челу са председником Братиславом Ћирковићем. Представници Савеза говорили су о прихрани дивљачи током зимског периода, које је посебно важно у случају зимских падавина, како би се спречило изумирање и миграција, те оквирно пребројала дивљач.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>