Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Данас је Светски дан детета

У Србији је данас, као и широм света, обележен Светски дан детета, уз подсећање да у остваривању и заштити права детета не може бити компромиса.
Међународни или светски дан детета је установљен 1954. године и обележава се 20. новембра. Ове године се обележава под слоганом “Деца су украс равноправности” .
Овај дан промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету.
Обележава се и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.
Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године. Основни принципи Конвенције су: право на живот, опстанак и развој; најбољи интерес детета; право на партиципацију; право на недискриминацију.
Доста тога се чини на унапређењу положаја деце, али далек је пут до остваривања темељних права детета, посебно деце из осетљивих и дискриминисаних група која живе у сиромаштву, искључена су из образовног система и друштва.
Подаци УНИЦЕФ-а показују да деца у Србији чине свега 17,3 одсто становништа, а скоро 40 одсто њих је сиромашно или живи на граници сиромаштва.
Спречавање насиља над децом и дискриминације, обезбеђивање равноправних услова за живот, здравствену заштиту, социјално благостање, доступно квалитетно образовање, игру и дружење задатак су сваког од нас а не само родитеља и запослених у институцијама, подсећа се на овај дан.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

9,710 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>