Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Одржан састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије, посвећен теми енергетске ефикасности у школама и предшколским установама у Србији, одржан је јуче у Дому Народне скупштине.
Председница Парламентарног форума др Александра Томић, у уводном обраћању је навела да без дигитализације и нових технологија, одрживи развој и енергетска транзиција нису могући. Енергетски, Србија је већ део Европску уније, преко Енергетске заједнице, у којој учествује, навела је Томић и указала на активно учешће делегације Парламента Србије у раду парламентарног пленума Енергетске заједнице. Србија је у протеклих пет година много урадила у области постизања енергетске ефикасности, посебно када је у питању опредељивање буџетских средстава за унапређење енергетске ефикасности, нагласила је Александра Томић.
Форуму је присуствовао и амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб, који је истакао да се из немачког искуства може видети да енергетска транзиција функционише. У Немачкој је започета 80-их година, а у 2018. удео обновљивих извора енергије износио је 40 одсто, док ће до краја ове године бити обустављена експлоатација каменог угља, а до 2020. године биће обустављен рад свих преосталих нуклеарних електрана.
Учесници састанка разговарали су о пројектима и постигнутим резултатима у увођењу енергетске ефикасности у школама и предшколским установама где је истакнут значај изградње другачије инфраструктуре, која ће се базирати на обновљивим изворима енергије, али и о потреби истовременог подизања свести о томе код главних корисника школских и предшколских установа – деце.
Састанку су присуствовали и представници ГИЗ-а, представници РЕС фондације, платформе “Ко гради град” и други.
Форуму је присуствовао и народни посланик Милија Милетић из Сврљига. У Сврљигу је недавно повећана енергетска ефикасност зграда ПУ Полетарац и Основне школе Добрила Стамболић, а у плану је да се наредне године повећа и енергетска ефикасност Средње школе Душан Тривунац Драгош. Средства за ову намену добијена су преко пројекта који финансира Амбасада САД.
Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије одржан је у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу – ГИЗ, Београдским фондом за политичку изузетност и Фондацијама Конрад Аденауер и Хајнрих Бел.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

9,710 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>