Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Милетић о користима од комасације

На конференцији „Будућност управљања руралним земљиштем“, која је одржана крајем прошле недеље у Београду, народни посланик Милија Милетић говорио је о бенефитима које комасација доноси пољопривредницима у малим и неразвијеним општинама, каква је општина Сврљиг.
На конференцији су представљени резултати анализе коју су спровели НАЛЕД и ГИЗ- немачка организација за развојну сарадњу у сарањи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, а на основи пилот пројекта којим је комасација урађена у неколико огледних општина у Србији, међу којима је била и општина Сврљиг.
У протеклих 10 година поступак укрупњавања пољопривредног земљишта путем комасације покренут је на чак 125.000 хектара, али је констатовано да је неопходно урадити комасацију на много већим површинама.
Народни посланик из Сврљига, Милија Милетић је рекао да је у атару села Плужина у сврљишкој општини успешно, у року од три године, завршена комасација на 314 хектара обрадивог пољопривредног земљишта.
Директна корист власника и корисника земљишта од спровођења комасације је побољшање услова за бављење пољопривредом, смањени су трошкови пољопривредне производње и повећани су приноси, што доприноси конкурентнијој пољопривредној производњи. Такође, комасацијом су решени имовинско – правни односи без плаћања такси, повећана је тржишна вредност земљишта, а парцеле су укрупњене и правилног су облика, а свака од њих има прилаз пољским путем. Такође, процесом комасације су смањене површине напуштеног и необрађеног пољопривредног земљишта, рекао је том приликом Милетић.
Систем комасације у Србији неопходно је унапредити доношењем посебног закона и успостављањем стабилнијег система финансирања, препоруке су након извршене анализе ефеката комасације коју су спровели НАЛЕД и ГИЗ – немачка организација за развојну сарадњу, речено је на конференцији на којој су присуствовали министар пољопривреде Бранислав Недимовић, представници НАЛЕД-а, ГИЗ-а и председници општина у којима је вршена комасација земљишта у оквиру пилот пројекта под називом ”Рурални развој – Ефикасно управљање земљиштем”.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>