Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Пододбор за пољопривреду о јесењој сетви

На 37. седници Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним – најнеразвијенијим подручјима Републике Србије, одржаној 15. новембра, чланови Пододбора разговарали су о сетви озимних култура у неразвијеним подручјима.
Са члановима Пододбора мишљења о овој теми разменили су државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић, Милан Ћупић, задужен у Министарству за пољопривредне политике и проф. др Мирослав Малешевић са новосадског Института за ратарство и повртарство.
Председник Пододобора Милија Милетић истакао је да скоро три месеца у Србији није било кише, што ствара проблеме са сетвом, пре свега пшенице, али и јечма и других озимних култура. Он је истакао да је у неразвијеним подручјима доста земље остало непосејано, што због изостанка кише, што због неадекватне механизације. Целокупној тешкој ситуацији доприноси и висока цена дизел горива, као и други високи трошкови сетве, па и коришћење недекларисаног семена. Он је додао да има података да је до сада посејано око 480.000 ha у целој Србији, што је око 10 одсто мање него ранијих година, што ће утицати на принос следеће године. Милетић је додао да, иако је сетвени рок прошао, треба сејати и даље, посебно у Нишавском округу, где је до сада посејано мање од 40.000 ha.
Проф. др Мирослав Малешевић сложио се са Милетићем у оцени овогодишњих услова за сетву и истакао да оваква јесен до сада није забележена. Он је оценио да је ова суша ширих размера, јер је њоме захваћена цела Европа, а забринутост највише изазива недостатак резерви воде у земљи. Ту штету ће претрпети не само озимне културе, већ и млади вишегодишњи засади. Малешевић је изнео податак да је земља сува до дубине од око 100 цм и предложио Министарству пољопривреде да што пре уђе у поступак припрема субвенција које ће пратити велике температурне разлике које су у последње време веома изражене.
Државни секретар Станојевић сложио се са констатацијама да су стрна жита у октобру сејана у суви сетвени слој земље и изразио бојазан како ће се све то одразити на следећи род.
Пододбор је дао предлог да се што пре обезбеди нижа цена нафтних деривата за пољопривреду у најнеразвијеним подручјима, да се по најповољнијим условима обезбеде средства за обнову пољопривредне механизације у овим подручјима, као и да пољопрпивредне стручне службе више буду са пољопривредницима на терену и дају праве савете како би се обезбедио најбољи могући принос на њивама.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>