Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

У припреми закон о комасацији земљишта

Систем комасације у Србији неопходно је унапредити доношењем посебног закона и успостављањем стабилнијег система финансирања, препоруке су након извршене анализе ефеката комасације коју су спровели НАЛЕД и ГИЗ – немачка организација за развојну сарадњу.

У протеклих 10 година поступак укрупњавања пољопривредног земљишта путем комасације покренут је на чак 125.000 хектара, али су потребе вишеструко веће због чега је ову процедуру, која у просеку траје готово три и по године, неопходно унапредити.

Анализа припремљена у партнерству с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде показала је значајне користи комасације за пољопривреднике и уштеду од 3.300 динара по хектару у централној Србији, до 4.100 динара у Војводини, по основу смањених трошкова производње, пре свега за гориво и семе. Додатни бенефити су бесплатни упис у катастар и решени имовински односи, приступ путу, као и крчење земље, где се додатна корист креће и до 11.300 динара по хектару.

“Комасација носи велике користи и за државу кроз повећање пореских прихода, изградњу нове инфраструктуре у виду путева и система за наводњавање, као и обезбеђивање земљишта за индустријске зоне, депоније и друге комуналне потребе на ефикаснији начин у односу на експропријацију. Због тога је Министарство пољопривреде већ оформило радну групу за израду закона о комасацији који бисмо могли да донесемо током следеће године”, изјавио је министар Бранислав Недимовић на отварању конференције „Будућност управљања руралним земљиштем“.

На скупу који су организовали НАЛЕД и ГИЗ у оквиру пројекта „Јачање управљања земљиштем на нивоу локалних самоуправа у Србији“, председник УО НАЛЕД-а Владимир Новаковић, истакао је да је међу препорукама анализе и потреба обезбеђивања стабилног система финансијске подршке Републике и Покрајине локалним самоуправама за спровођење комасације.

Просечна величина поседа након комасације у централној Србији повећала се са 0,28 на 0,73 ha, а у Војводини са 0,75 на 2,23 ha, по чему смо стали уз раме са развијеним европским земљама.
У седам општина и градова, у којима су Министарство пољопривреде и ГИЗ подржали пилот пројекат комасације, овај процес је успешно скраћен на око две године, што представља модел за даља унапређења.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>