Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Родитељски додатак од 10.000 динара ипак не добијају све маме

Мајке које су родиле дете у периоду од 25.12. 2017. до 30.06. 2018. године надлежним Службама дечије заштите треба да доставе захтеве и податке за измену решења, како би се примениле одредбе Закона о финансијкој подршци породици са децом, а која се односе на већа финансијска давања.
Према истраживању сајта Каматица увећани родитељски додатак за друго дете не важи баш за све маме, а и поред електронског сервиса “е-беба” потребна је и лична достава одређене документације.
Родитељски додатак од 10.000 динара неће добити оне маме чија деца нису вакцинисана, редовно не похађају обавезно предшколско или школу, а као доказ за све ово потребне су потврде из тих институција.
Иако на основу новог Закона о финансијској подршци породици са децом родитељи не морају да достављају ништа од ових докумената, јер по посебној уредби општине и секретаријати за дечију заштиту сами проверавају да ли су деца вакцинисана и да ли редовно иду у предшколско и школу, то у пракси, бар за сада није тако.
“Потребно је да мајке које су родиле дете у периоду од 25.12. 2017. до 30.06. 2018. година, надлежним Службама дечије заштите доставе захтеве и податке за измену решења, како би се примениле одредбе Закона о финансијкој подршци породици са децом, а која се односе на финансијска давања”, рекли су у кабинету Славице Ђукић Дејановић, министарке задужене за демографију и популациону политику.
То значи да све оне маме које су већ добиле решење и примају родитељски додатак за друго дете, али по старом закону у износу од 6.410 динара, увећани износ неће добити уколико не однесу и потврде о вакцинацији за оба детета, а ако је прво дете рођено пре 2012. године потребна је и потврда о похађању предшколског или о редовном школовању. Све то мора да се физички однесе у Секретаријат за дечију заштиту, а уз сву ту документацију на лицу места је потребно попунити још један папир који ћете добити од њих, на који је осим личних података за мајку потребно уписати и податке о сваком детету понаособ, као и о оцу.
Након тога, остаје само да се чека да они донесу ново решења са увећаним износом, који ће бити исплаћен ретроактивно, од момента ступања на снагу новог закона.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8,627 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>