Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Данас је Митровдан

Верници и Српска православна црква данас славе дан светог мученика Димитрија. Празник Светог Димитрија, у народу познат као Митровдан, посвећен је команданту Солуна који је страдао због ширења хришћанства.
Када је од цара Максимилијана добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповедао хришћанску веру.
Када је цар чуо да је солунски заповедник и сам хришћанин, наредио је да га баце у тамницу где је мучен, а потом и погубљен.
Солунски хришћани су га тајно сахранили, на месту његовог гроба касније је подигнута црква, а Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.
Црквени списи наводе да се свети Димитрије много пута јављао и спасавао град од земљотреса и несрећа. И данас се верује да је чудотворна снага његових моштију излечила многобројне болеснике.
Култ светог Димитрија веома је жив и код Срба, а у средњовековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.
Митровдан је по броју људи који славе ту славу у Срба на шестом месту.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8,627 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>