“Бруфена” нема, “лоразепам” ускоро

У апотекама и даље нема сирупа за децу “бруфен”, и лекова “мадопар”, “лоразепам”, “ласикс”, а РФЗО очекује да се „лоразепам“ појави на тржишту средином месеца.
Тај лек ће се појавити након што ових дана започне производња нових количина, што је раније најавила компанија Хемофарм. Наредних дана би пацијентима требало да буде доступан и “мадопар”, најављују из Републичког фонда за здравствено осигурање.
“Лек „мадопар“ намењен за оболеле од Паркинсонове болести тренутно пролази кроз све регулаторне процедуре у Србији и требало би наредних дана да буде доступан пацијентима”, речено је Тањугу у компанији „Рош“ која је нови носилац дозволе будући да га је раније производила Галеника.
У Србији више од 400 лекова чека нову цену, а представници Министарстава здравља и трговине договорили су се пре двадесетак дана да се одлука о корекцији цена лекова донесе након формирања нове владе.
Влада Србије одобрила је крајем прошле недеље повећање цене за пет дефицитарних лекова који се издају на рецепт и за које не постоји замена, а најчешће се употребљавају у здравственим установама и приликом хитних стања пацијената.
Реч је о петефлуороурацилу у два облика, метилдопу, фуросемиду, аминофилину и ранитидину.
Када је реч о лековима који недостају, Републички фонд за здравствено осигурање саопштио је пре неколико дана, да би се превазишла несташица лека ласикс тај лек је у таблетама и ампулама стављен на листу Д.
“Бруфен сируп” више не производи “Галеника”, већ је носилац дозволе за стављање лека у промет компанија “Абот”. Тај лек још нема одобрену цену и зато не може да буде пуштен у промет.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,403 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>