Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Породичне мини кланице шанса за додатни приход пољопривредника

На 29. седница Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним – најнеразвијенијим подручјима Републике Србије, одржаној 20. марта 2018. године, чланови Пододбора разговарали су о породичним кланицама, као шанси за додатни приход од производа добијених на традиционалан начин.

Председник Пододбора Милија Милетић истакао је да би формирање породичних кланица у маргиналним подручјима за мале пољопривредне произвођаче представљало шансу за додатни приход од производа добијених на традиционалан начин, као и велики потенцијал у произвођачкој делатности. Милетић је, наводећи неке од параметара за произвођаче које прописује Правилник за мале произвођаче, истакао и могућност удруживања малих произвођача који би свој производ произвели и пласирали на целој територији Србије.
(Изјава: Милија Милетић, председник Пододбора)

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић истакао је да Министарство, у сарадњи са Пододбором, настоји да да допринос развоју пољопривреде у маргиналним подручјима. Такође је истакао да је Правилник углавном прилагођен малим произвођачима којима ће бити омогућено да конкуришу за национална подстицајна средства, а већим произвођачима ће бити на располагању средства ИПАРД фонда.

Љиљана Ивањац из Управе за ветерину упознала је чланове Пододбора са одредбама Правилника који разликује произвођача од малог субјекта, као и са системом прикупљања споредних производа животињског порекла.

Професор Високе пољопривредне струковне школе у Прокупљу Братислав Пешић говорио је о сарадњи са локалним самоуправама, раду са становништвом у циљу информисања пољопривредних произвођача о примени Правилника и могућностима повећања прихода добијених на традиционалан начин.

Чланови Пододбора су закључили да би било добро у будуће појачати програме пољопривредне стручне службе на терену.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,171 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>