Новинарска и медијска удружења упутила јавно писмо градоначелнику Ниша

Коалиција новинарских и медијских удружења саопштила је данас да је упутила јавно писмо градоначелнику Ниша Дарку Булатовићу и затражила да хитно повуче измене конкурса за медијске пројекте.

У саопштењу коалиција коју чине НУНС, НДНВ, АНЕМ, АОМ и ЛП, навела је да је у писму Булатовићу изразила јавни протест због начина на који је расписан медијски конкурс у Нишу, а дан након тога одлучено да тај конкурс буде измењен.

„С обзиром да се измена односи на максималну висину средстава која могу бити опредељена по једном пројекту, поставља се питање којим сте се критеријумима водили када сте одлучили да овај лимит подигнете са четири на девет милиона“, навела је Коалиција.

Упозорила је да је горњи лимит конкурса за пројектно суфинансирање Министарства културе и информисања за продукцију ТВ садржаја пет милиона, те да не постоји пројекат који је могуће реализовати за девет милиона у периоду од максимално седам месеци.

„Таквим поступањем се отвара сумња да се услови конкурса подређују интересима појединаца који држе медије у Нишу, уместо јавном интересу грађана Ниша“, наводи се у писму.

Коалиција је подсетила Булатовића на бројне контроверзе које су пратиле прошлогодишњи медијски конкурс у Нишу, почев од тога да неки нишки медији који су јасно препознати као друштвено одговорни, са дугом традицијом у пројектном финансирању и остваривању јавног интереса, нису добили за своје пројекте ништа, па до тога да су значајна средства додељена чак и учесницима конкурса који су основани на дан расписивања конкурса. У писму се Булатовић позива да одмах повуче измену конкурса за медије и спроведе конкурс у складу са јавним интересом грађана Ниша, као и да обрати пажњу на начин избора стручне комисије, јер је највише притужби прошле године било управо на компетентност чланова комисије која је оцењивала пројекте.

Be the first to comment on "Новинарска и медијска удружења упутила јавно писмо градоначелнику Ниша"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*