Настављају се бесплатни прегледи за грађане широм Србије

И ове недеље у времену од осам до 16 сати, у више од 80 здравствених установа широм Србије биће организована шеста акција бесплатних превентивних прегледа.

Овога пута грађани ће моћи да ураде кардиолошки преглед и ЕКГ, да измере ниво шећера у крви, преконтролишу вид и да на анализу дају крв из које ће се одређивати тумор маркери на рак јајника и простате.

У акцију коју је Министарство здравља покренуло у септембру како би се развила свест о превенцији и предностима раног откривања болести, ове недеље биће укључена сва три нивоа здравства – од примарног до секундарног.

У Клиничком центру Србије, уз предвиђене за целу Србију, радиће се и прегледи везани за дијабетику, хигијену исхране и гојазност. Офталмолошки преглед и тумор маркери у КЦ Ниш радиће се у старој, а кардиолошки преглед и мерење нивоа шећера у крви у новој згради реновираног центра.

„Акције се настављају наредних месеци јер је досадашњи одзив био изузетно велики и потврдио оправданост овог начина промоције здравља и контроле болести“, кажу у Министарству здравља.
У претходних пет акција прегледано је готово 100.000 грађана, а код више од 2.000 болест је откривена на време, па су упућени на даљу дијагностику и лечење.

Поводом 2. марта, Дана Војномедицинске академије, и лекари ове установе вршиће бесплатне прегледе који ипак треба да се закажу.

Be the first to comment on "Настављају се бесплатни прегледи за грађане широм Србије"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*