Нови закон о матичним књигама поједностављује издавање докумената

Нови закон о матичним књигама, који ускоро треба да се нађе пред посланицима Скупштине Србије, предвиђа издавање крштеница у иностранству, електронско регистровање чина рођења и смрти, података о националности и полу, а главни циљ је уштеда времена и новца грађанима, пишу „Новости“.

„Сврха измена и допуна Закона о матичним књигама састоји се у успостављању јединствене базе података који се уписују у матичне књиге. То ће донети бољу организованост оних који су укључени у читав процес, бржу комуникацију између државе, грађана и привреде, као и побољшање ефикасности и уједначавање поступања органа у пракси“, истакао је министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.

Како се наводи, највећа промена коју овај законски предлог доноси тиче се стотина хиљада људи који живе у иностранству, а односи се на дипломатско – конзуларна представништва, тј. на вођење матичних књига у иностранству.

Наши конзулати у иностранству засад прибављају изводе од матичних служби у земљи и не могу директно да их издају.
Сада ће им, како се наводи, бити омогућено да воде и остале матичне књиге, што за нашу дијаспору значи краћи и јефтинији пут до докумената.
Према наводима Министарства за државну управу и локалну самоуправу, нови пропис предвиђа успостављање Регистра матичних књига као јединствене базе података о личном стању грађана која ће се водити у електронској форми.

„Питање уписа података о националности у матичну књигу рођених до сада није било регулисано, нити се овај податак могао унети. Такође ће се бележити и промена пола, што ће допринети правној сигурности за ову категорију грађана“, навео је Ружић.

Министар Ружић је истакао да ће матичне књиге венчаних „ради очувања свечаности чина венчања“, бити сачуване у папирном облику, али да ће затим, без одлагања венчање бити забележено и у Регистру.

Be the first to comment on "Нови закон о матичним књигама поједностављује издавање докумената"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*