Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Нови закон о матичним књигама поједностављује издавање докумената

Нови закон о матичним књигама, који ускоро треба да се нађе пред посланицима Скупштине Србије, предвиђа издавање крштеница у иностранству, електронско регистровање чина рођења и смрти, података о националности и полу, а главни циљ је уштеда времена и новца грађанима, пишу “Новости”.

“Сврха измена и допуна Закона о матичним књигама састоји се у успостављању јединствене базе података који се уписују у матичне књиге. То ће донети бољу организованост оних који су укључени у читав процес, бржу комуникацију између државе, грађана и привреде, као и побољшање ефикасности и уједначавање поступања органа у пракси”, истакао је министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.

Како се наводи, највећа промена коју овај законски предлог доноси тиче се стотина хиљада људи који живе у иностранству, а односи се на дипломатско – конзуларна представништва, тј. на вођење матичних књига у иностранству.

Наши конзулати у иностранству засад прибављају изводе од матичних служби у земљи и не могу директно да их издају.
Сада ће им, како се наводи, бити омогућено да воде и остале матичне књиге, што за нашу дијаспору значи краћи и јефтинији пут до докумената.
Према наводима Министарства за државну управу и локалну самоуправу, нови пропис предвиђа успостављање Регистра матичних књига као јединствене базе података о личном стању грађана која ће се водити у електронској форми.

“Питање уписа података о националности у матичну књигу рођених до сада није било регулисано, нити се овај податак могао унети. Такође ће се бележити и промена пола, што ће допринети правној сигурности за ову категорију грађана”, навео је Ружић.

Министар Ружић је истакао да ће матичне књиге венчаних “ради очувања свечаности чина венчања”, бити сачуване у папирном облику, али да ће затим, без одлагања венчање бити забележено и у Регистру.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8,629 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>