Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Европски парламент предлаже укидање летњег и зимског рачунања времена у ЕУ

Посланици Европског парламента усвојили су данас у Стразбуру резолуцију којом се предлаже одустајање од режима летњег и зимског рачунања времена у Европској унији, објављено је сајту ЕП.

Иницијатива је покренута након што је анализом утврђено да промена рачунања времена за један сат негативно утиче на људско здравље, пољопривреду и безбедност у саобраћају.

У саопштењу на сајту ЕП наводи се да ће посланици вероватно позвати Европску комисију да предложи укидање праксе да се казаљке померају сваких шест месеци по један сат унапред, односно уназад.
Предлог резолуције саставила је Карима Дели из Комисије за саобраћај и туризам.

У тексту се наводи да бројне научне студије нису пронашле доказе за било какве позитивне ефекте промене рачунања времена два пута годишње, док грађанске иницијативе указују на примедбе грађана због негативних последица.

Истраживања су показала да промена рачунања времена повећава ризик од срчаних проблема код старијих особа, док број саобраћајних несрећа расте за трећину, а деца остварују слабије резултате у школи.

Неке земље, попут Исланда, Белорусије и Турске, већ су укинуле летно и зимско рачунање времена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

7,511 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>