Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Увођење реда у одржавање стамбених зграда

Одборници СО Сврљиг на данашњој седници усвојили су три одлуке које ће у наредном периоду, како се надају у локалној самоуправи, увести ред у одржавање стамбених зграда.

Одлуке које су данас усвојене произилазе из Закона о станованју и одржавању стамбених зграда који је почео да се примењује крајем прошле године, по коме су све стамбене заједнице обавезне да се региструју као правна лица, и да изаберу управника зграде, рекао је Ивица Пантић из општинске стручне службе који је одборницима представио ове одлуке.

Ради се о одлуци о утврђивању урбанистичке зоне у којима се прописује обавеза одржавања стамбених и стамбено – пословних зграда на територији насеља Сврљиг, затим о Одлуци о условима, начину и критеријумима бесповратног суфинансирања обнове уличних фасада зграда и Одлуци о општем кућном реду у стамбеним и стамбено – пословним зградама на територији Општине Сврљиг.

Оно што је битно за станаре, како их нови закон назива, стамбених заједница, је да су дужни да изаберу управника зграде, а уколико то не учине, локална самоуправа ће им наметнути принудног управника чији рад ће морати самостално да финансирају. Такође, по налогу локалне самоуправе, односно управника, мораће на адекватан начин и да одржавају своје стамбене објекте. Поменутим одлукама, локална самоуправе је одредила зону и начин на који ће суфинансирати уређење фасада стамбених зграда у градском насељу Сврљиг. Зона у којој ће стамбене заједнице моћи да конкуришу за суфинансирање обнове фасада је уже градско језгро, Улица Душана Тривунца од центра Сврљига до пружног прелаза, Улица Радетова од центра до моста, затим Улица Васе Албанца од центра до броја 7, односно до краја грдаског парка и Улица Др Миленка Хаџића до градске апотеке. Општина ће путем пројеката у овој зони суфинансирати до 95% цене радова на обнови фаседа стамбениих зграда, док ће станари морати да плате само 5% од цене изведених радова.

Циљ овакве одлуке је да се обнови и улепша градско језгро у Сврљигу где поједине фасаде данас представљају право ругло. На тај начин би смо Сврљиг представили у бољем светлу туристима који у све већем броју долазе и пролазе кроз наш град, рекао је шеф одборничке групе УСС, Милија Милетић, најављујући подршку предложеним одлукама.

Све три одлуке везане за стамбене заједнице подржале су и одборничке групе ДС, СПС-НС-НСС и СНС, чији шефови Милан Виденовић, Рацо Ментовић и Горан Јеремијић сматрају да су корисне и да их је требало донети и раније.

Мања полемика вођена је између Милетића и Ментовића око тврдње коју је изне Виденовић да су станари стамбених зграда своје станове откупили испод сваке тржишне вредности, а да их сада не одржавају, те да су повлашћени у односу на остале грађане који су своје куће морали да граде сами и да их сада одржавају сами.
(Изјава: Милан Виденовић, ДС)

Сличног мишљења био је и одборник Милија Милетић.
(Изјава: Милија Милетић, УСС)

Супротног мишљења био је одборник Рацо Ментовић, који сматра да станови ипак нису добијеби без накнаде.
(Изјава: Рацо Ментовић, СПС-НС-НСС)

Још једна одлука која је донета у овом сету је и Одлука о општем кућном реду у стамбеним и стамбено – пословним зградама на територији Општине Сврљиг. Образлажући ову одлуку Пантић је навео да је то унифицирани кућни ред који је прописало Министарство државне управе и локалне самоуправе, а који је прилагођен приликама у Сврљигу и он ће се примењивати у свим стамбеним јединицама.

За ове одлуке једногласно су гласали сви присутни одборници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

7,511 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>