Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Случај Нишлије коме је искључена струја на Европском суду у Стразбуру

Случај “незаконитог искључења струје по основу неовлашћене потрошње” породице Тодоровић из Ниша на путу је да стигне до Европског суда за људска права у Стразбуру.

То ће бити поднета прва тужба грађанина Србије који је од стране ЕПС Дистрибуције означен као “крадљивац струје” и по том основу је искључен са електричне мреже.

Због наводне неовлашћене потрошње Нишлија Радуле Тодоровић и његова породица остали су без струје у октобру 2015. године. Такву потрошњу је ЕПС Дистрибуција често констатовала без присуства потрошача и доказа које закон захтева и одбила да их поново прикључи на мрежу, иако су испунили све законске услове, условљавајући притом прикључење измирењем застарелих дуговања, што закон забрањује.

Тодоровић је за сада, поред Форума, подршку добио и од Удруженог покрета слободних станара, који ће уз њега бити док случај не буде до краја решен, а све је почело када је поднео приговор на рачун у којем је изразио сумњу да му је “струјомер неисправан и да му неко краде струју”. Радници ЕПС-а су му тада искључили струју без икаквог претходног контактирања.

С обзиром на то да Тодоровићи нису једина породица која је искључена по овом основу, Центар за заштиту потрошача „Форум“ поднео је почетком прошлог месеца колективну тужбу против овог јавног предузећа Министарству трговине, туризма и телекомуникација, а поступак је у току.

Осим тога, поред покренутог поступка за заштиту колективног интереса потрошача, против ЕПС-а би могао да буде покренут и поступак због кршења закона на које је „Форум“ указао.
У тужби је Форум навео да је „циљ овакве злоупотребе намера ЕПС Дистрибуције да на грађане пребаци сопствену обавезу да замени бројила која нису баждарена дуже од 12 година, што их по Закону о метрологији чини неисправним.“

У тужби се захтева да Министарство наложи нишкој Електродистрибуцији да хитно привремено прикључи све искључене потрошаче и настави испоруку електричне енергије до окончања њихових судских спорова. Поред тога ту је и захтев да ЕПС Дистрибуција стави ван снаге обрачуне о неовлашћеној потрошњи које су добили ови потрошачи, као и да њихова бројила о свом трошку доведе у технички исправно стање. Тражи се такође да Министарство наложи овом јавном предузећу да формира комисију за решавање приговора и рекламација потрошача, коју ово предузеће нема.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

6.421 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>