У Сврљигу обележени Бадњи дан и Божић

Широм Србије Српска православна црква и њени верници су током викенда прославили Бадњи дан и Божић, најрадоснији хришћански празник.

Бадњи дан је назив добио по грани храста – бадњаку, који се на тај дан сече, уноси у кућу и пали. Младо храстово дрво домаћин сече ујутру, пред зору, а увече га уноси у кућу. Бадњак се полаже на огњиште, пали се и свећа и укућани једни другима честитају празник, очитају молитву, након чега се приступа посној вечери и ужива у породичном миру.

Овако је почело и обележавање Бадњег дана у Сврљигу, када је рано изјутра Мирослав Марковић, помоћник председника општине Сврљиг, овогодишњи домаћин прославе Бадњег дана у Сврљигу, посекао бадњак у оближњој шуми, у пратњи пароха сврљишке цркве и народног посланика Милије Милетића. Бадњак је положен крај улазних врата зграде Општине Сврљиг, одакле су кренуле Литије нешто после 14 часова ка цркви у Сврљигу.

Поворка, на чијем челу су били свештеници Никола Миљковић и Младен Маринковић, представници локалне самоуправе и многобројни верници, грађани Сврљига, прошла је улицама Радетовом и Др Миленка Хаџића, до сврљишког храма Свети цар Константин и царица Јелена.

На раскрсници у центру Сврљига свештеници су очитали молитву, а чланови КУД „Сврљиг“ одиграли коло, пре него што је поворка кренула Хаџићевом улицом до цркве. У центру се поворци прикључио и велики број грађана који су их ту сачекали.

У порти цркве обављено је ритуално паљење бадњака. Паљење бадњака повезује се са ватром коју је Јосиф заложио у хладној пећини како би се Марија и мали Исус угрејали, али је и назнака дрвета Крста Христовог.

Присутне вернике, којих је овог пута, по неким проценама било више од хиљаду, поздравили су и честитали им Бадњи дан и Божић, сврљишки свештеници, народни посланик Милија Милетић и домаћин прослве, Мирослав Марковић, а затим је ломљена божићна чесница и најмлађима су подељени божићни пакетићи.

Прослава је настављена уз грејану ракију, кувано вино и чај. Било је је и мекица за све оне који су желели да нешто презалогаје, а за добру забаву су се побринули трубачи и чланови КУД „Сврљиг“.
Све похвале упућене су домаћину прославе за добру организацију ове прославе, а поред тога и лепо време заслужно је за рекордно велики број посетилаца.

Прослава Бадњег дана и Бадње вечери настављена је у домовима Сврљижана уз бројне обичаје, који се још увек практикују у овом крају, посебно у сврљишким селима.

За Бадње вече и Божић, народни посланик Милија Милетић, у пратњи Божић Бате, дружио се са малишанима сврљишких села којима су том приликом уручени поклони. Милетић је том приликом посетио децу у сврљишким селима Рибаре и Лалинац.

Be the first to comment on "У Сврљигу обележени Бадњи дан и Божић"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*