Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Студенти помажу развој безготовинског друштва у Србији

Електронско плаћање омогућава да трансакција буде евидентирана и видљива пореским органима чак и када фискални рачун није издат. Међутим, у Србији само 23 одсто грађана предност даје картицама, што сугерише да постоји велики простор за подстицање безготовинског плаћања ради унапређења економског развоја, јачања пореске културе и сузбијање сиве економије, показало је ново истраживање НАЛЕД-а.

Због тога су НАЛЕД и Министарство финансија, уз покровитељство компаније Мастеркард, у партнерству са Сосиете Џенерал банком и у сарадњи са Факултетом организационих наука и студентском менаџмент консалтинг организацијом Case Study Club, одлучили да у оквиру спровођења едукативне кампање у Години борбе против сиве економије покрену такмичење Cashless Case Challenge 2017. Конкурс је намењен најбољим студентским идејама које могу да допринесу развоју безготовинског друштва, као и одговорнијем и ангажованијем учешћу најмлађег дела популације у борби против сиве економије.

“Удео безготовинских плаћања у најразвијенијим земљама попут Сингапура, Шведске, Холандије, Француске и Канаде већ је премашио 60% свих трансакција односно више од 80% у укупној вредности куповина и неке од њих ће у наредној деценији потпуно напустити готовину. То је глобални тренд и резултат развоја интернета, слободне трговине и комфора који нуде електронски видови плаћања. Истраживања су показала јасну везу и утицај смањења употребе кеша на економски раст, сузбијање корупције, криминала и сиве економије и Србија би требало тај тренд да прати”, истакао је министар финансија Душан Вујовић на предавању студентима одржаном на Факултету организационих наука.

Генерални директор компаније Мастеркард за тржишта Балкана Артур Туремка подсетио је да, иако се ниво сиве економије у Србији процењује изнад ЕУ нивоа, постоји спремност свих тржишних играча да се укључе у изградњу транспарентног финансијског система.

Председник УО Сосиете Џенерал банке у Србији и председавајући НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију Горан Питић нагласио је да Национални програм за сузбијање сиве економије предвиђа мере за подстицање безготовинских плаћања и да се разматрају идеје као што је субвенционисање предузетника и микро фирми при набавци ПОС терминала или пореске олакшице за безготовинско плаћање.

Cashless Case Challenge 2017 је отворен за све грађане Србије који су студенти треће, четврте и пете године основних и постдипломских студија свих факултета и виших школа у Србији и иностранству.
Од данас заинтересовани студенти могу да преузму пријавни формулар и задатак који треба да реше. Рок за пријаву је 1. децембар, а финалне презентације и избор најбољих радова заказани су за 17. децембар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

7,141 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>