Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Нишлије туже ЕПС због „злоупотребе наводне крађе струје“

Центар за заштиту потрошача “Форум” поднео је захтев за заштиту колективног интереса грађана Ниша којима је ЕПС „противправно“ искључио струју због наводне крађе, а потом одбија да их прикључи на мрежу, иако су платили и „незаконито обрачунату“ неовлашћену потрошњу и трошкове измештања бројила који су „противзаконито преваљени на њих“, пише “Данас”.

ЕПС је захтевао да плате још и застареле дугове за струју, који, захваљујући противуставним каматама, достижу и 700.000 динара по потрошачу.
У Нишу и неколико околних општина, од краја 2015. године до данас, више од 2.500 породица остало је без струје због наводне неовлашћене потрошње, а неке од њих струју немају и по три године.
У захтеву за заштиту колективног интереса потрошача, која се обично назива „колективном тужбом“, поднетом надлежном Министарству трговине, захтева се да Министарство наложи нишкој Електродистрибуцији да хитно престане са грубим кршењем закона и „непоштеном праксом“, те да привремено прикључи све искључене потрошаче до окончања судских спорова. Колективна тужба је поднета у име 25 потрошача, али њен резултат могао би се односити на све којима је искључена струја по овом основу.

Од Министарства се посебно захтева да наложи Дистрибуцији да хитно прикључи све потрошаче којима се укључење струје условљава плаћањем застарелог дуговања, а своја потраживања обезбеди у судском и извршном поступку. Такође се тражи и да се ставе ван снаге обрачуни о неовлашћеној потрошњи које су добили искључени потрошачи, а да ЕПС њихова бројила о свом трошку доведе у технички исправно стање. У захтеву је наведено и да се тражи формирање комисије за решавање приговора и рекламација потрошача у чијем би саставу били представници удружења и савеза потрошача.

„Према процедури, Министарство трговине доставља наш захтев ЕПС Дистрибуцији на изјашњење у року од 15 дана, а уколико се то не догоди или се ЕПС Дистрибуција изјасни негативно, Министарство може покренути судски поступак. Ми смо у захтеву јасно истакли и поднели све доказе да је ЕПС Дистрибуција злоупотребила кампању „неовлашћена потрошња струје“ на штету закона и грађана, а посебно смо указали на хитност одлучивања – грађани су годинама без струје, а иде још једна зима…“, рекао је за “Данас” Јован Јовановић, председник Центра за заштиту потрошача Форум.

У колективној тужби се тврди да је ЕПС Дистрибуција злоупотребила институт неовлашћене потрошње са циљем да на грађане пребаци сопствену обавезу да замени бројила која нису баждарена дуже од 12 година, што их по Закону о метрологији чини неисправним, као и да наплати застарела дуговања, у којима се налази и камата обрачуната конформном методом, коју је Уставни суд 2012. године прогласио неуставном, а због које су ти дугови увећани и за преко 60 одсто.

Ово јавно предузеће при том годинама потпуно игнорише или одуговлачи одлучивање по приговорима и захтевима потрошача за поновно прикључење, као и по решењима Агенције за енергетику, иначе другостепеног органа, донетих по жалбама потрошача, иако је законски рок за одговоре на овакве представке само 15 дана.

ЕПС Дистрибуција, наводе у Форуму, није поштовала ни обавезујућу законску одредбу да не може да искључи потрошача ако он оспори постојање и висину рачуна за струју или обрачунату неовлашћену потрошњу и при том настави да уплаћује рачуне за текуће обавезе. Она по закону не сме да остави без струје ни домаћинства у којима „живи угрожени потрошач због узраста, посебних потреба или болести“, а то чини. Закон јој забрањује да укључење струје потрошачу „условљава плаћањем застарелих дуговања“. Обавезна је да формира комисије за решавање приговора и рекламација потрошача, као и саветодавна тела, у којима мора бити представника асоцијација потрошача, али то још није учинила.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,171 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>