Истиче оптималан рок за сетву пшенице

Оптималан агротехнички рок за сетву пшенице истиче ових дана. Пшеница би, према проценама агронома, ове јесени у Србији могла бити засејана на око 600 хиљада хектара, док ће у Општини Сврљиг бити засејана на нешто мање од 1000 хектара.

Пољопривредници су нарочито заинтересовани за сетву озиме пшенице, а разлог је то што им од производње пшенице најпре стиже новац неопходан за даља улагања у пољопривреду.
За своје успевање озима пшеница захтева благе услове, умерене зиме. Зато се она гаји у умереном појасу, између 30. и 50. паралеле.
Озима пшеница даје не само већи, него и стабилнији принос у односу на јару.

Када је сетва пшенице у питању најважнији су следећи чиниоци: избор сорте пшенице, избор и припрема семена, време сетве, количина семена за сетву, начин и дубина сетве.
Сорта пшенице треба да је високородна, да даје стабилан принос, да је висококвалитетна и отпорна према полегању, измрзавању, високим температурама, суши и болестима.

За постизање високих и стабилних приноса пшенице са одговарајућим квалитетом зрна неопходно је применити и све агротехничке мере које ће омогућити испољавање генетског потенцијала сорте.
Оптималан рок сетве у нашим агроеколошким условима је од 10 – 25. октобра. Сетва пре овог рока може да доведе да пшеница прерасте и на тај начин јој се смањује отпорност на презимљавање. С друге стране, свако кашњење у времену сетве може довести до смањења приноса, а такође и квалитета пшенице. Најбоље време сетве је ипак променљиво. Пшеница се сеје према климатским особинама подручја и биолошким особинама гајених сорти. Временом сетве регулише се развој биљака до зиме тако да биљке уђу у зиму у одређеном стању које је предуслов најбољег и најсигурнијег презимљавања.

(Извор: KWS Србија)

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,809 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>