Послодавци не морају да продужавају здравствене картице

Републички фонд за здравствено осигурање почео је да аутоматски оверава здравствене картице, па послодавци убудуће неће морати да долазе на шалтере. Услов за аутоматску оверу била је замена књижица, и тај посао је приведен крају.

Нове картице здравственог осигурања досад је добило 6.450.000 од укупно 6,9 милиона здравствено осигураних особа. Пилот пројекат аутоматске овере започет је крајем јуна, прво са 10, затим с 20 послодаваца, а од овог месеца обухваћени су сви осим осигураника на основу самосталне делатности и за пољопривреднике и чланове њихових породица, с обзиром на то да Пореска управа тренутно није у могућности да достави податке о плаћеним доприносима за наведене категорије осигураника у електронском облику.

“За ове категорије здравствена исправа се и даље оверава на шалтерима филијала и испостава РФЗО. Аутоматска овера није могућа ни за децу старију од 18 година која су на школовању и студенте до 26 година који су осигурани као чланови породице”, објашњава др Верица Лазић, в. д. директора РФЗО.

Према рачуници коју је изнела премијерка Ана Брнабић, аутоматском овером здравствених картица послодавци ће годишње уштедети око 500.000 радних сати, односно око милион и по евра годишње.
Пореска управа на дневном нивоу ажурира податке о плаћеним доприносима и они постају доступни РФЗО. Обрада података траје од поноћи до два сата ујутру, после чега Републички фонд започиње процес аутоматске овере.

ДО преласка на аутоматску оверу здравствених картица, осим чињенице да је то подразумевало одлазак у матичне филијале, односно испоставе РФЗО, највећи проблем је била ажурност података о плаћеним доприносима које је Пореска управа достављала РФЗО једном недељно, на компакт-диску – објашњава др Лазић. – Било је грешака и догађало се да осигураник не добије оверу иако је његов послодавац измирио своје обавезе.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,809 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>