Одржан први Сајам зимнице и здраве хране у Црнољевици

У недељу, 15. октобра, поводом Међународног дана жена на селу у Црнољевици код Сврљига одржан је први Сајам зимнице и здраве хране у организацији Земљорадничке задруге “Сврљижанка”.

Први Сајамзимнице и здраве хране отворио је народни посланик Милија Милетић, који је најавио да ће ово постати традиционална манифестација у част жена са села, које су стуб сваке куће и подршка успешним сеоским домаћинима.
(Изјава: Милија Милетић, народни посланик)

Гости сајма били су и проф. др Љубиша Стојимировић, народни посланик и заменик председника Одбора за просвету Народне скупштине, проф. др Мира Живковић директорка Одељења за неурологију Клиничког центра Ниш и бивша повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић. Она је изразила задовољство што је локална самоуправа у Сврљигу помогла организацију једног оваквог скупа посвећеног женама на селу, којима су, према њеној оцени, многа права ускраћена.
(Изјава: Невена Петрушић, бивша повереница за заштиту равноправности)

Посетиоци Сајма могли су да виде аутентичне рукотворине сврљишких домаћица које су представљене у етно соби, уређеној према моделу некадашњих сеоских кућа сврљишког краја, затим фото изложбу под називом “Жене на селу” и изложбу зимнице која се сваке јесени припрема у домаћинствима сврљишких села.
Поред зимнице била су изложена и друга етно јела из кухиња наших бака, која су могла и да се дегустирају, док је најпознатије традиционално јело са ових простора, белмуж, припремљено у казану за све посетиоце.

Поред зимнице и традиционалних јела, на сајму је своје умеће у аранжирању показала и Накица Антић, карвинг мајстор, око чијих руку дела су се окупили многи посетиоци.

Посетиоце су забавили и незаибилазни мајстори фолклорних игара из КУД “Сврљиг”, здравичар, а у част жена са села своје песме казивала је песникиња из сврљишког краја, Виолета Јовић.

Први Сајам зимнице и здраве хране организовала је, на иницијативу Женске одборничке групе СО Сврљиг, Земљорадничка задруга Сврљижанка, уз подршку локалне самоуправе на челу са председницом Јеленом Трифуновић. Хоће ли постати традиционалан, остаје да видимо у годинама које долазе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>