Одржана промоција књиге „Сврљиг 1863“

У салону Библиотеке „Гордана Тодоровић“ у Сврљигу крајем септембра одржана је промоција књиге „Сврљиг 1863: попис становништва среза Сврљишког и добара подлежућих опорезивању“.

Ова значајна публикација изашла је у издању Етно – културолошке радионице, као VIII књига Културне историје Сврљига. О књизи су говорили: приређивач др Недељко Богдановић, уредник др Сретен Петровић, др Винко Јевтић, Раде Милојковић и директор Центра за туризам, културу и спорт, Марко Младеновић. Велику помоћ тиму пружио је Дракче Стојиљковић, наставник историје.

На промоцији је наглашен значај књиге за истраживачко – научну делатност, јер се из пописа уочава слика економског живота људи Сврљишког среза, сагледавају се домаћинства по родовима, може се пратити структура подмлатка рођених педесетих и шездесетих година XIX века, али и њихово осипање током ратова седамдесетих година тог века.

Током промоције је истакнуто да ова публикација није битна само за статистику, већ и за истраживаче других области: демографе, социологе, економисте, етнологе и друге. Културолошки је добитак и за савремене житеље вароши Сврљиг, нарочито оне чије је порекло из овог краја, јер проналажењем имена својих предака који су рођени или су живели пре 150 година могу стећи увид у властите корене, успостављајући тако са њима интимну, родбинску везу.

Промоција ове књиге, значајне не само за Сврљиг, већ и за Српску науку и културу изазавала је интересовање, како бројних пренумераната, интелектуалаца, тако и потомака поменутих у Пописним књигама.

(Припремила: Зорица Бранковић Басарић)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

6.044 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>