У Власотинцу изграђено прихватилиште за напуштене животиње

У Власотинцу је, уз подршку коју су Европска унија и Влада Швајцарске пружиле преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, завршен пројекат изградње прихватилишта за напуштене животиње, које ће се користити заједно са Бојником.

Прихватилиште може да прими 100 животиња и заузима површину већу од 400 метара квадратних. Опремљено је амбулантом, стационаром и са две просторије за смештај животиња о којима ће бринути запослени у Јавно-комуналном предузећу „Комуналац“. Они су прошли обуку о бризи и о правилном понашању према напуштеним животињама, као и о законском оквиру који прати ову област.
„Данас имамо објекат у коме ће се на законит и хуман начин третирати напуштене животиње, а када се заврши набавка возила за хватање незбринутих животиња, прихватилиште ће почети са радом у пуном капацитету“, рекао је председник општине Власотинце, Зоран Тодоровић.

Само у прошлој години на име накнаде штете настале због уједа паса грађанима Власотинца је исплаћено готово 3,6 милиона, а претходних година је та цифра износила између 3,5 и четири милиона динара, што већ говори о исплативости овог пројекта вредног 17 милиона.

Марко Вујачић, национални менаџер програма Европски ПРОГРЕС истакао је да је поред социјалног, битан и економски аспект пројекта јер ће са смањеним бројем захтева за одштету локална самоуправа имати прилику да средства усмери на друге пројекте важне за локалну заједницу.

Општина Власотинце је дала земљиште за изградњу прихватилишта без накнаде, док ће у његовом одржавању и финансирању учествовати обе општине.

У припреми и спровођењу пројекта, посебно су консултовани представници организација за бригу о животињама, а Друштво за заштиту животиња „Протекта” из Власотинца ће бити укључено у његов даљи рад.

Be the first to comment on "У Власотинцу изграђено прихватилиште за напуштене животиње"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*