Spaseni u poslednji čas

Uspešna akcija zbrinjavanja žitelja sela Izvor koji živi sam u trošnoj i oronuloj kući obavljena je juče uz velike napore vatrogasno – spasilačke ekipe iz Svrljiga.

Z. R. iz svrljiškog sela Izvor, star 58 godina, nekadašnji mašinski radnik, već duže vreme živeo je na ivici egzistencije, sam bez igde ikoga.

Nakon dojave meštana da u ovom selu živi lice kome je neophodna pomoć, Štab za vanredne situacije naložio je spasiocima da odmah krenu i ugroženom dostave najpotrebnije stvari za život.

Kada su spasioci stigli do zaseoka u kome živi ovaj čovek i ušli u njegovu kuću, zatekao ih je potresan prizor. Čovek je živeo u krajnjoj bedi, bez ogreva, hrane i vode, a o pokućanstvu da i ne govorimo. Kako je rekao spasiocima, on je dnevno pio oko 2 dl vode iz zaleđenog balona, a hrane gotovo da nije ni imao, osim onog što su mu komšije povremeno donosile. Struju nema unazad nekoliko godina, od kako mu je majka preminula, a živeo je sam sa jednom mačkom.

Spasioci su brzo doneli odluku da Z.R. mora hitno da se prebaci u prihvatilište u Svrljigu jer mu je život u ovakvim uslovima bio ugrožen.

Bez puno razmišljanja i oklevanja Z.R. je krenuo sa spasilačkom ekipom i uspešno je smešten u prihvatilište Crvenog krsta gde je sada sedmi član.

Iz Centra za socijalni rad su najavili da će uložiti sve napore da ovom licu omoguće trajni domski smeštaj i zbrinjavanje, međutim, postavlja se pitanje šta bi bilo sa ovim čovekom da mu do sada nisu pomagale komšije i zašto Centar za socijalni rad nije reagovao ranije i na vreme zbrinuo Z.R, pre početka zime.

Pripadnici svrljiške vatrogasno-spasilačke jedinice juče su imali posla i u drugom delu opštine. Zbog mraka i dubokog snega morali da odustanu od planirane evakuacije starice koja se nalazi u planini, 3 km iznad sela Manojlica, u zaseoku Tijovica, a koja je imala zalihe hrane i ogreva za samo još jedan dan.
Spasioci su tri dana pokušavali da se probiju do kuće sedamdesetogodišnje starice koja nema porodicu, živi sama, a jedina veza sa svetom su joj telefon i lovci koji ponekad svrate da se okrepe i da je obiđu.

Najveći problem njene evakuacije predstavljao je veliki uspon, nepristupačan teren i sneg od preko metar i po, pa do kuće nije bilo moguće doći ni motornim sankama koje su sada na raspolaganju spasioocima.

Vatrogasci su juče najpre pokušali da motornim sankama dođu do njene kuće alternativnim i bližim putem preko sela Guševac, ali je zbog dubine snega taj plan propao. Terenskim vozilom i sankama krenuli su ka Manojlici, pokušavajući da dođu do nje i evakuišu je iz tog pravca, rešeni da do nje stignu makar i pešice, ali je i sa te strane kretanje bilo onemogućeno.

Dvojica svrljiških vatrogasaca najpre su krenuli motornim sankama koje su preneli preko polu-zaleđene reke, da bi se one potom zaglavile u snegu koji je na pojedinim mestima prelazio visinu od 2 metra, da bi potom, mokri od vode, nastavili da se kreću uzbrdo ka planinskoj kući pešice, ali usled dubokog snega i mraka morali su da odlože pokušaj spasavanja za danas.

Spasavanje je nastavljeno jutros, uz pomoć mašina, vatrogasaca i motornih sanki, ali i meštana sela. Kako saznajemo, nekoliko mašina su zaglavljene u smetovima i nisu uspele da očiste put do ovog zaseoka, a akcija spasavanja u vreme pisanja ovog izveštaja je još uvek u toku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.231 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>