„Јанијада“ у Лукову 26. августа

Након завршетка Белмужијаде, још једна велика туристичко – гастрономска манифестација биће одржана у августу у сврљишком селу Лукову.

Ради се о Јанијади, манифестацији која је посвећена још једном јелу сврљишких пастира – јанији, која се припрема од јагњећег меса и поврћа, а попут белмужа, рецепт за ово јело преноси се са колена на колено међу сврљишким пастирима.

Јанијада је први пут организована 2013. године, на иницијативу тадашњег председника општине Сврљиг, Милије Милетића и певача Драгослава Михајловића Канаринца који је рођен у Лукову.
Јанијада ће ове године бити организована четврти пут, а одржаће се 26. августа од 16 сати, па до касно у ноћ. Домаћини манифестације, као и претходних година, биће Јасна Кочијашевић и Драгослав Михајловић Канаринац, а програм ће бити сличан као и претходних година.

Главна атракција биће такмичење у припремању јаније, а госте ће, поред домаћина манифестације, Канаринца и Јасне, забављати и други великани наше естраде, као што су Гордана Лазаревић, Љуба Лукић, као и многобројни локални солисти.

Сви који желе да се опробају у припремању јаније, могу се пријавити за такмичење код Негована Божиновића телефоном на број 064/8312-583, до 25. августа.

Манифестација ће, као и претходних година, бити усмерена ка очувању традиције, развоју руралног туризма и анимирању малобројног локалног становништва овог сврљишког села.

Организатор Јанијаде је Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг и Месна заједница Луково, а покровитељ је Општина Сврљиг.

Be the first to comment on "„Јанијада“ у Лукову 26. августа"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*