Пензија у септембру само уз нову личну карту?

Рок за подизање пензионих чекова са старим документом истиче 31. августа, а Поштанска штедионица је већ неколико пута излазила у сусрет најстаријим суграђанима и овај рок продужвала.

Како „Новости“ незванично сазнају, новог продужења рока за исплату са старим личним картама неће бити и после 31. августа ће, ако подижу новац на шалтеру, сви морати да имају нову личну карту. Без ње ће имати могућност да до свог новца дођу једино на банкомату.

Првобитна препорука Народне банке Србије донета крајем прошле године упућена је свим банкама да до краја марта ове године омогуће клијентима који поседују трајни лични документ њихово коришћење ради редовне исплате пензија. Тај рок је касније померен до 31. августа, пошто је без нових докумената и даље било око 80.000 пензионера. У МУП-у тврде да је највећи број грађана заменио личне карте, као и да, иако је истекао званични рок, и даље могу да се подносе захтеви за издавање биометријске личне карте у полицијским управама и станицама.

Међу онима који нису узели нови биометријски документ највећи је број људи који су дошли у Србију као избеглице и још се нису уписали у књигу држављана Србије.
Старијим, као и непокретним и тешко болесним грађанима, МУП је омогућио да уколико постоје оправдани разлози, захтев за издавање личне карте поднесу ван просторија министарства и у тим случајевима се грађанима и израђене личне карте уручују ван просторија МУП-а.

Закон о личној карти прописује новчану казну до 50.000 динара или казну затвора до 30 дана за прекршај за „лице које нема личну карту или које у одређеном року не поднесе захтев за издавање личне карте, а са 5.000 динара за „лице које не носи личну карту, а дужан је да је има“.

Према подацима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, око 450.000 пензионера се определило да прима чекове на кућну адресу. Од 1.275.000 пензионера који пензије примају на текуће рачуне у банкама, најзаступљеније су банке Поштанска штедионица, Комерцијална и Интеза. Готово половина од 1,7 милиона српских пензионера прима новац преко Поште.

Be the first to comment on "Пензија у септембру само уз нову личну карту?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*