Екипа „Драјинац“ победник у справљању белмужа

На недавно одржаној 12. Белмужијади, привредно – туристичкој манифестацији која се традиционално одржава у Сврљигу почетком августа, за најбољу екипу у такмичењу у припремању белмужа проглашена је екипа „Драјинац“ из истоименог сврљишког села.

Белмуж је традиционално јело сврљишких пастира које се припрема од младог сира и пројаног брашна, а рецепт за његово справљање преноси се у овим крајевима с колена на колено.
2006. године, када је одржана и прва Белмужијада, идеја нове манифестације била је да се свету кроз такмичење у справљању белмужа представи ово изузетно јело карактеристично за сврљишки крај.
А скоро сви такмичари у справљању белмужа очекивали су победу.
(Изјаве такмичара)

Међутим, као што рекосмо, најбоља је била екипа „Драјинац“ у саставу: Иван Миливојевић, Слободан Миладиновић и Милан Миливојевић. Њима је припала и новчана награда у износу од 50.000 динара.
Друго место и награду од 30.000 динара освојила је екипа „Кумови“, док је трећа била екипа МЗ Лукавица – Шљивовик, којој је припала и новчана награда од 20.000 динара.

Како се манифестација развијала, тако је увећаван и број такмичарских дисциплина, па је на овогодишњој “Белмужијади“ одржано и надметање у пастириским спортским играма. Прво место у спортским дисциплинама заузела је екипа Плужина која је у појединачним дисциплинама имала највише победа. Екипа Плужине победила је и у надвлачењу конопца како у мушкој, тако и у женској конкуренцији.

Проглашени су и победници и у спремању најлепших традиционалних јела. Прво место у категорији “слане пите“ припало је Душици Стевановић, у категорији “домаћи колачи“ прво место узела је Крстић Душица, док је у категорији “пецива“ прво место освојила Јасмина Маринковић.

Награду за најлепши штанд освојила је Јована Видановић из Сврљига.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

6.044 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>