Прве казне родитељима који су одбили да вакцинишу децу

По закону о Заштити становништва од заразних болести, који је усвојен марта прошле године, вакцинација је у Србији обавезна, а за родитеље или старатеље који не вакцинишу своју децу предвиђене су казне од 30.000 до 150.000 динара.

Прекршајном суду у Крагујевцу, од ступања на снагу Закона, поднето је девет прекршајних пријава, а донете су четири пресуде – изречене су две опомене, донета је једна ослобађајућа пресуда и једна осуђујућа.

„Окривљени је осуђен на новчану казну у износу од 8.000 динара и обавезан је да плати трошкове прекршајног поступка у паушалном износу од 1.500 динара“, наводи се у писаном одговору Танјугу који је потписала председник суда Сузана Рајовић.
У Прекршајном суду у Београду кажу да је од ступања на снагу закона поднета 241 прекршајна пријава и да су донете 32 одлуке. Одбачено је 11 захтева, изречено 18 опомена, и донете три осуђујуће пресуде – новчане казне.

Изречена је једна новчана казна која спада у групу оних до 10.000 динара и две новчане казне које су у категорији казни између 10.000 до 50.000 динара, наводи се у одговору Танјугу.
У прекршајним судовима у Новом Саду и Нишу кажу да санитарна инспекција Министарства здравља није поднела ниједан захтев за покретање прекршајног поступка због невакцинисања деце.

Обухват вакцинацијом посебно је опао за ММР вакцину, која се даје против рубеола, заушака и малих богиња, а према подацима Института Батут у Србији је том вакционом заштићено 81 одсто малишана, док је у Београду 65,2 одсто.

Да би се обезбедио колективни имунитет, и спречило свако ширење заразе потребно је да вакцинацијом буде обухваћено више од 95 одсто малишана.
У суседној Румунији у епидемији малих богиња оболело је 4.880 људи, а умрло 23 деце.

Be the first to comment on "Прве казне родитељима који су одбили да вакцинишу децу"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*