Почео упис на факултете

Упис на факултете у Србији почео је у понедељак, 19. јуна, а највеће интересовање очекује се на медицинским и ИТ факултерима.

Пријављивање кандидата за упис на факултете универзитета у Крагујевцу и Прштини почело је у понедељак, јуче на Универзитету уметности, а од данас могло је да се конкурише и на универзитетима у Београду, Нишу, Новом Саду и Новом Пазару.

Највише гужве очекује се за ИТ струке, а од ове године будућим бруцошима на располагању је 707 места више широм Србије.
Прошле године је највећа навала била на Универзитету у Београду, на Факултету организационих наука, где су за 690 места конкурисала 1.964 средњошколца, док је највећи праг био за упис софтверског инжењерства на Електротехничком факултету – 98,78 поена за буџет, пише Блиц.

Ректор Државног универзитета у Новом Пазару проф. др Миладин Костић сматра да студије права и економије полако губе примат, док расте интересовање за математичке, информатичке и хемијско – технолошке науке.

За 284 места на Факултету медицинских наука прошле године пријавило се чак 988 кандидата. Што је већа конкуренција, биће неопходан већи број бодова – поручују са Универзитета у Крагујевцу.
Пријава кандидата траје до 25. јуна, а већ сутрадан биће истакнута листа пријављених кандидата. Полагање пријемног испита одржаваће се све до 2. јула.

Судећи по броју поена које су прошле године имали примљени кандидати на факултетима широм Србије, за буџет је у просеку било неопходно око 60 поена, док је за самофинансирајуће студије на већини било довољно и мање од 40, али се ситуација знатно разликује када се бодови посматрају по профилима, а не по факултетима.

Be the first to comment on "Почео упис на факултете"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*