НР Кина донирала опрему Војсци Србије вредну 900.000 евра

Народна Република Кина је Војсци Србије донирала опрему вредну око 900.000 евра. Реч је о 16 гумених чамаца, исто толико ванбродских мотора, пет моторних санки и десет преносивих уређаја за откривање експлозивних направа.

Опрема је предата Војсци Србије јуче у Панчеву у Касарни „Народни херој Стевица Јовановић“, а примопредаји је присуствовао председник Александар Вучић и кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг.
Министар одбране и амбасадор Кине потписали су протокол о примопредаји опреме, а Ђорђевић се захвалио НР Кини и амбасадору Лију који су, како је рекао, увек били спремни да помогну Србији.
Амбасадор Кине Ли Манчанг рекао је да је донација израз пријатељства кинеске армије према српској војсци и најавио наставак помоћи кинеске војске Војсци Србије.
(Изјава: Ли Манчанг, амбасадор НР Кине)

Да се очекују нове донације у наоружању и војној опреми од стране НР Кине потврдио је и председник Србије Александар Вучић захваљујући се на урученој помоћи.
(Изјава: Александар Вучић, председник Србије)

Гумени чамци који су стигли јуче у Србију намењени су за превоз људи, специјалног терета, десанте малих група људи и биће распоређени у речну флотилу и специјалну бригаду Војске Србије, док преносни детектори откривају 10 врста експлозива и 13 врста наркотика.

Кина је више пута до сада пружила бесплатну војну помоћ систему одбране Србије. Донирали су информатичко-биротехничку опрему у укупној вредности од око 1,5 милиона евра, 20 санитетских моторних возила, а након поплава у мају 2014, пружила је помоћ и опрему у вредности од око 355.000 евра.

Be the first to comment on "НР Кина донирала опрему Војсци Србије вредну 900.000 евра"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*