Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Више од 100 школа уводи ђачке униформе

Униформе ће од 1. септембра носити основци најмање стотину школа широм Србије, показују први подаци Министарства просвете, науке и технолошког развоја који су добијени на основу анкете коју су попуњавали ученици и њихови родитељи, пишу Новости.

Многе школе нису се о томе изјасниле, а неке су и одбиле предлог Министарства. Оне које желе да ђаци носе одећу са школским грбом већ су почеле да припремају финансијске планове и траже решење како ће униформе да изгледају. Већина, ипак, и даље очекује од Министарства додатна упутства, а највеће дилеме су око тога ко ће да финансира израду униформи, да ли треба да постоје два комплета – летњи и зимски, као и да ли ће да имају само горњи или и доњи део.

У Министарству просвете кажу да је цела акција потпуно добровољна и да ће униформе уводити само школе у којима се о томе позитивно изјаснило више од 50 одсто ученика и родитеља. Техничким детаљима, кажу, треба да се позабаве саме школе.

Неке школе имају сопствене приходе које могу да усмере на куповину униформи, негде се већ јављају донатори, а има и родитеља који желе да учествују у суфинансирању – каже за “Новости” Весна Недељковић, помоћница министра просвете.

Анкета коју су попуњавали родитељи и ученици показала је да је велика разлика у ставу у зависности од краја Србије и школске управе. На територији Школске управе Ужице анкета је спроведена у 44 основне школе, а девет их се изјаснило за униформе. У ШУ Сомбор 20 одсто школа уводи униформе, у ШУ Пожаревац 62 од 71 анкетиране, а у Крушевцу је 68 одсто анкетираних ученика и родитеља подржало школску одећу. У Нишу већина школа још није донела одлуку, а у Лесковцу су подељења мишљења у већини школа. У ШУ Чачак је, од 39 школа, 19 подржало предлог, а седам је изразито против њега.
Једна од основних школа у којој планирају да уведу униформе је “Учитељ Таса” из Ниша.

“Већина родитеља се у анкети изјаснила за увођење униформи, а и ђачки парламент је подржао идеју”, рекла је за “Новости” Радмила Крстић, директорка школе.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>