Situacija sve teža

Nepovoljni vremenski uslovi sa ekstremno niskim temperaturama, velikim količinama padavina i snežnim nanosima koje stvara vetar traju već više od mesec dana. Ovakvi vremenski uslovi stvaraju velike teškoće građanima Svrljiga, mada je situacija u selima daleko teža.

Toplica Rašić, predsednik mesne zajednice Slivje, kaže da je situacija u tom selu veoma teška. Put koji prolazi kroz ovo selo očišćen je danas oko 11 sati, međutim dvadesetak minuta kasnije opet je bio zavejan. U Slivju ne postoji prodavnica, pa žiteljima ovog sela ne preostaje ništa drugo do da u nabavku idu do susednog Lalinca, a 90 % njih ima i probleme sa vodosnabdevanjem.

Put do Niševca je prohodan, pa su tamo jutros bez većih problema dopremljeni hleb i pošta. Seoske puteve čiste uglavnom meštani, svako ispred svoje kuće. Međutim, sa desne strane Timoka put je neprohodan, jer mašine za održavanje puteva nisu uspele da prođu ispod železničkog mosta. Iako je Milenko Mihajlović, predsednik ove mesne zajednice tražio od nadležnih da pošalju manju mašinu koja bi uspele da prođe ispod nadvožnjaka, na njegovu molbu još uvek niko nije odgovorio. Kako nam je rekao Igor Davidović, koordinator tima za zaštitu od snega i snežnih nanosa, očekuje se da do kraja dana ili sutra u prepodnevnim satima i ovaj deo Niševca bude pročišćen.

Probleme sa vodosnabdevanjem u Niševcu imaju jedino meštani koji žive u višim delovima sela, a uzrok tome jeste ostavljanje otvorenih slavina u domaćinstvima u nižim delovima, kako bi se izbeglo smrzavanje cevi.

Jedno od najugroženijih sela u opštini je Izvor. Put do ovog sela poslednji put je čišćen juče, nakon čega je ponovo zavejan i stvoreni su novi snežni nanosi. Prema rečima Dragana Rašića iz mahale Reka, ovo selo je već dvadeset dana odsečeno od Svrljiga. U ovom selu živi pretežno staračko stanovništvo pa im, kako je rekao Rašić, u ovoj očajnoj situaciji jedino ostaje da mole Boga da ostanu zdravi. Vodosnabdevanje i u Izvoru predstavlja veliki problem, jer su cevi smrzle, pa se domaćinstva snabdevaju vodom iz bunara.

Do sela Željevo put je poslednji put očišćen juče, a mašina za održavanje puteva otišla je u pravcu Trojice. U ovom selu ne postoji prodavnica, a zalihe namirnica koje su meštani imali, već su pri kraju, saznajemo od porodice Mladenović iz ovog sela.

Igor Davidović, koordinator tima za zaštitu od snega i snežnih nanosa, kaže da je situacija na teritoriji čitave opštine veoma teška. Kilometraža za čišćenje je velika, pa iako mašine neprekidno rade, ne stižu do svih sela, a situacija se menja iz sata u sat. Snežni nanosi stvaraju velike probleme, pa 8 mašina za održavanje puteva, među kojima su i 2 utovarivača i 2 buldožera, ne stižu da očiste sve. Najkritičnija situacija je u Kopajkošari, Davidovcu, Bučumu, Tijovcu, Lozanu, Gulijanu, Šljivoviku, Perišu. Konstantno pravljenje smetova čišćenje puta do Plužine  načinilo je nemogućom misijom, pa do ovog sela ostaje jedino alternativni pravac preko Niševca, mada zbog velikog uspona, ovde mogu da prođu jedino vozila sa dobrim gumama i lancima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.231 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>