Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Путин гаси “Мајкрософт” у Русији?

Русија жели да постепено протера увозна хардверска и софтверска решења и да их замени домаћим, развијеним на територији државе.

Путин жели да убрза цео процес напуштања Мајкрософтовог софтвера пре свега, како се наводи, због безбедности, односно због ризика који представља страни софтвер.

Кремљ подржава овај план и жели да домаћи соффвер уведе у владине канцеларије. А Руси су спремни да блокирају Линкедлн, који је од ове године у власништву америчког ИТ гиганта. Медији преносе да се Путин намерачио баш на Мајкрософт јер тврди да компанија ради за обавештајне службе САД. Мајкрософт се огласио и саопштио да не сарађује с владом на било који начин који се доводи у везу са шпијунажом.

– Не шпијунирамо никога. Не радимо ни са владом САД нити било којом другом, и никада нећемо – рекао је Доминик Кар, менаџер Мајкрософта.

Међутим, Путин и његови информатички инжењери сматрају да амерички софтвер и те како представља озбиљан ризик. Пропусте у програму Офис могу да искористе стане службе, које могу тако добити приступ рачунарима који припадају руским државним чиновницима, тврде.

Ипак процес напуштања Мајкрософтовог софвера може бити дуг и тежак јер постоји хиљаде компјутера у руским државним канцеларијама које и даље користе његове производе упркос законској регулативи која прописује да се пређе на домаћи софтвер.

Извор: Б92 (Фото: kremlin.ru)

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>