Neophodna jača mehanizacija

Na jučerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Svrljig ocenjeno je da je situacija nepromenjena, snežnih nanosa ima a sela su i dalje zavejana.

Zato je Štab doneo odluku da se odmah kontaktira Regionalni štab za vanredne situacije sa zahtevom da se iz Svrljiga povuče laka mehanizacija koja nema efekta i ostvarnih rezultata na terenu, a da se zatraži dopremanje teških mašina.

Štab je doneo naredbu  i da se sve svetleće reklame i ukrasi u gradu ugase zbog prinudne štednje struje, a nadležna inspekcija intezivno će obilaziti grad i kontrolisati stanje na terenu.

U skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije i Odlukom Ministarstva prosvete Štab je doneo Odluku o obustavi nastave u osnvonoj i srednjoj školi, kao i u PU Poletarac od ponedeljka 13. februara pa do petka 17.02.2012. god.

Direktor Doma zdravlja, dr Dragan Budimović obavestio je Štab da je uz pomoć vatrogasno sapsilačke ekipe tokom vikenda uspešno evakuisan i zbrinut jedan pacijent iz sela Drajinac i jedan iz Manojlice koji su prebačeni na nišku kliniku, dok ekipa Doma zdravlja nije uspela da se probije do sela Varoš zbog smetova na putu.

U nedelju je konvoj džipova sa humanitranim paketima krenuo ka najugroženijim selima u svrljiškoj opštini: Izvoru, Burdimu, Tijovcu i Bučumu. Uz dosta poteškoća na putu i probijanja smetova, ekipa predvođena većnikom opštine Svrljig, Tanjom Lazarević i Dejanom Mitićem, ispred donatora, stigla je do socijalno ugroženih porodica. Humanitarni paketi su dar Udruženja za lokalni razvoj “Kamenica”, BCIF grupe i kompanije Ernst & Young iz Beograda.  Naime, nakon izveštavanja na svim medijima o svrljiškom kraju i teškoj situaciji, zaposleni u ovoj kompaniji došli su na ideju da pomognu opštini Svrljig odvajanjem jednog dela novca od sopstvenih primanja za kupovinu osnovnih životnih namirnica ugroženim žiteljima, a podržani su od Udruženja kamenica i BCIF-a.

Selo Izvor bilo je prva destinacija gde je konvoj zastao i posetio jedno od ugroženijih domaćinstava sa liste Centra za Socijalni rad u Svrljigu.  Pomoć je uručena staroj i bolesnoj Varadinki Jović koja ima problema sa kukovima, sluhom i teško se kreće. I ako jedva čuje, Varadinka je prepoznala dobre namere ovih ljudi, pe je uz plač grlila redom članove humanitarnog tima, nazivajući ih svojim spasiocima.

Tokom vikenda obustavljen je i železnički saobraćaj u svim pravcima na pruzi Niš – Zaječar zbog snežnih nanosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.231 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>