Обележен рођендан Википедије

15. јануара је обележено јубиларних петнаест година од настанка Википедије – највеће онлајн енциклопедије на свету коју свако може да уређује.
Пројекат је почео 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали стручњаци. Настала је у Сан Дијегу у Америци као заједнички прпојекат двојице пријатеља, уредника Њупедије – Ларија Сингера и програмера Бена Ковица. Сада њоме руководи непрофитна Задужбина Викимедије.
Википедија тренутно има више од 38 милиона чланака, око 290 пројеката, од чега је више од 5 милиона на верзији писаној енглеским језиком, као и 330.000 чланака на српском језику.
Ову највећу енциклопедију у људској историји створило је више од 80 хиљада добровољаца широм сета. Википедија је постала један од топ тен сајтова на свету 2007. године и једини је непрофитни сајт у врху посећености – сваког месеца има више од 15 милиона прегледа. Сарадници се придржавају политике “неутралне тачке гледишта”, под којом се подразумева писање без пристрасности, представљајући гледиште већине и свих значајних мањина подједнако.
Задужбина Викимедија је међународна непрофитна организација која дели исте циљеве и одржава Википедију и друге вишејезичке вики – пројекте: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник, Викицитат, Викиверзитет и Викимедијину оставу.
Викмедија Србија обележила је јубилеј у својој канцеларији на Булевару Краља Александра 20, у Београду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.870 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>