U Srbiji 17 odsto radnika radi „na crno“

U Srbiji 17 odsto radnika radi „na crno“, a prošle godine 55.000 ljudi je radilo puno radno vreme bez ikakve naknade, rečeno je danas na otvaranju kampanje za dostojanstven rad – „Crno na belo“, u beogradskom Domu omladine.
Kampanja „Crno na belo“ organizovana je u sklopu projekta „Dostojanstven rad za svakog“ i ima za cilj da promoviše prava radnika.
„Bitno je da Srbija, iako je pred mnogim izazovima, obezbedi nova radna mesta, pridržvajući se standarda Evropske unije o pravima radnika“, rekla je Suzan Fric, direktorka Misije USAID-a u Srbiji koji finansira taj projekat.
Ona je naglasila da se kampanjom „Crno na belo“ ulažu zajednički napori USAID-a i šest nevladinih organizacija Srbije, sve u cilju promovisanja dostojanstvenog rada.
„Želimo da u fokus stavimo dostojanstvo rada, što podrazumeva zaradu dovoljno novca za život i obezbeđivanje socijalne zaštite“, rekla je generalni sekretar Fondacije „Centar za demokratiju“ Nataša Vučković.
Predstavnici NVO koji rade na ostavrivanju projekta izneli su podatak da oko 17 odsto građana u Srbiji radi „na crno“, bez ikakve socijalne zaštite, dok je 55.000 radinika prošle godine radilo puno radno vreme a da za svoj rad nije primalo nikakvu zaradu.

Be the first to comment on "U Srbiji 17 odsto radnika radi „na crno“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*