U subotu probni ispit

Ove školske godine osmi razred će završiti 78.000 đaka, a za više od polovine njih predviđena su mesta u četvorogodišnjim srednjim stručnim školama. Za učenike koji planiraju da upišu gimnaziju predviđeno je 22 odsto mesta, a preostale knjižice su namenjene đacima koji će školovanje nastaviti u trogodišnjim stručnim školama.
Ministarstvo je pripremilo i predlog upisnog kalendara za ovu godinu, a termini će biti približni prošlogodišnjim. U junu će se, kao i do sada, polagati srpski, odnosno maternji jezik i matematika. Konačni rezultati trebalo bi da budu poznati do 3. jula, dok će se spiskovi želja sa odabranim školama predavati 4. i 5. jula. Prvi upisni krug trebalo bi da traje 13. i 14. jula, a drugi počinje i završava se u istom danu, 15. jula.
Na testovima će biti 25 odsto poznatih zadataka, 25 procenata delimično izmenjenih i polovina potpuno nepoznatih. Međutim, pre nego što se nađu na pravom završnom ispitu, đaci će imati probni test – učenici šestog razreda u subotu, a osmaci krajem aprila.
Učenici šestog razreda će na kraju osmog polagati osim maternjeg jezika i matematike i kombinovani test iz pet predmeta. Zato će sada na testu imati kombinaciju pitanja iz biologije, istorije, fizike i geografije, a sledeće godine će isti učenici imati test i sa pitanjima iz hemije koja se uvodi u sedmom razredu.
Testiranje će početi u 10 časova i trajaće dva sata, a đaci u prostoriju u kojoj se polaže mogu da unesu samo pribor za rad i vodu ili drugi osvežavajući napitak.
Zadaci će biti nepoznati, a testiranje fleksibilno, pa oni koji ga ne budu radili 31. marta, mogu to učiniti sledeće nedelje. Rezultati sa ove provere iskoristiće se kao povratna informacija da se sve na vreme testira, ispravi i pripremi do završnog ispita kojim se 2013/2014. uvodi treći, kombinovani test.
Osmaci će imati probni test 21. i 28. aprila. Ova svojevrsna provera znanja sa potpuno nepoznatim zadacima služi i za razbijanje treme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.049 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>