Javni radovi za 6.000 nezaposlenih

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova u ovoj godini, a rukovodioci ove ustanove ističu da je planirano da se u ove mere uključi oko 6.000 nezaposlenih osoba, među kojima se nalazi i oko 2.500 osoba sa invaliditetom i personalni asistenti. Javni radovi namenjeni su zapošljavanju najugroženijih kategorija osoba koje se nalaze na evidenciji ove službe. U tu kategoriju, pored niskokvalifikovanih radnika, spadaju i dugoročno nezaposlene osobe, pripadnici romske populacije, izbegle ili raseljene osobe, osobe sa invaliditetom, osobe starije od 45 godina, žene ili socijalno ugrožena lica.
Danas je bio poslednji dan za podnošenje prijave za javne radove, a očekuje se da javni radovi otpočnu u drugoj polovini aprila i početkom maja. Nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i koje žele da se uključe u javne radove treba da se obrate svojim savetnicima za zapošljavanje i iskažu svoju želju da se uključe u neki od programa. Na osnovu iskazanih potreba izvođača javnih radova, saradnici službe za zapošljavanje vrše predselekciju kandidata, odgovarajućih zanimanja i sposobnosti, nakon čega se u saradnji sa izvođačem javnih radova vrši konačan odabir osoba koje će učestvovati u ovim poslovima.
Nacionalna služba za zapošljavanje prošle godine odobrila je 434 projekta u okviru javnih radova na kojima je posao dobilo 5.211 osoba. Najveći broj javnih radova sprovodio se u nerazvijenim opštinama. Najviše projekata odobreno je za socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti, angažovani su pružali pomoć starim i ugroženim osobama, sređivali su biblioteke, muzeje i različite arhive. Veliki broj javnih radova bio je organizovan iz oblasti zaštite životne sredine i prirode, na poslovima sanacije divljih deponija, uređivanja obala reka i kanala, uređivanja javnih površina i parkova. Prošle godine odobreno je i sto projekata izgradnje infrastrukture, pre svega na uređivanju vodovodnih i kanalizacionih mreža, izgradnji i uređivanju puteva, sanaciji kanala i mostova, uređivanju romskih naselja i drugih objekata od interesa za lokalnu zajednicu.
Nacionalna služba za zapošljavanje je u prethodnoj godini odobrila i 112 projekata u okviru javnih radova namenjenih osobama sa invaliditetom na kojima je posao dobila 1.321 osoba, odnosno zaposleno je 756 osoba sa invaliditetom i 565 personalnih asistenata. Osobe sa invaliditetom najčešće su se angažovale na uređenju zelenih površina, sređivanju arhiva, izradi veb-sajtova ili u umetničkim radionicama.
Za sprovođenje javnog rada Nacionalna služba isplaćuje poslodavcu, odnosno izvođaču javnog rada, sredstva za isplatu neto zarade u visini od 20.000 dinara, za osobe sa prvim i drugim stepenom stručne spreme, 22.000 dinara za lica sa trećim i četvrtim stepenom, 23.000,00 dinara za osobe sa petim i šestim stepenom i 24.000 dinara uvećanih za iznos pripadajućih poreza i doprinosa za osobe sa sedmim stepenom stručne spreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.049 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>