Vlada dnevno trošila milijardu dinara više

Vlada je u februaru svakog dana trošila milijardu dinara više nego što sme, pa se minus u republičkoj kasi za prva dva meseca popeo na 37,2 milijarde dinara.
Priliv u državnu kasu je prošlog meseca podbacio, ali se i pored toga trošilo, i to daleko više nego što se ima. Tako je u dva meseca potrošeno za 11 milijardi dinara više nego što se smelo potrošiti za cela tri meseca. Naime, da bi bio održiv i u skladu sa dogovorom sa MMF-om, deficit budžeta u prvom tromesečju nije trebalo da bude veći od 26 milijardi dinara, a već na kraju februara je bio 37,2 milijarde dinara.
Za MMF ovi brojevi su vrlo zabrinjavajući jer će deficit ove godine biti veći od 4,25 odsto bruto društvenog proizvoda, a do kraja godine će minus biti skoro duplo veći ukoliko se nastavi sa ovakvom potrošnjom.
Kad je pre mesec dana aranžman sa MMF-om zamrznut, premijer Mirko Cvetković, kao i državni sekretar Dušan Nikezić čvrsto su obećavali i javno poručivali da će uprkos takvom ishodu, Vlada voditi održivu i odgovornu fiskalnu politiku, odnosno da će “poštovati ciljeve dogovorene sa MMF-om o deficitu na kraju marta”.
Mesec dana kasnije “Blic” nije uspeo da dobije odgovor s iste adrese na pitanja o obećanjima koja su tada data a nisu ispoštovana. Blic je pitao kakve su to uštede sprovedene ovog meseca i kako Vlada misli da se uklopi u okvir koji je dogovoren sa MMF-om?
Vlada je svakog radnog dana u februaru trošila preko milijardu dinara više nego što je smela i od oktobra prošle godine uspela je da potroši svih milijardu dolara koje je zajmila na 10 godina na međunarodnom tržištu izdavanjem evroobveznica. Ni nakon sedam dana upornih poziva i slanja ponovljenih upita Vladi, “Blicu” nije stigao odgovor kako, na šta i zašto je država potrošila tolike pare koje je trebalo da potraju barem do sredine ove godine, piše u današnjem broju Blica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,215 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>